Business Internaţional

Ascensiunea fulminantă a celui care a inventat un produs folosit de mii de români. A intrat în clubul select al celor mai bogaţi 400 de oameni

Ascensiunea fulminantă a celui care a inventat un produs...

Autor: Răzvan Botea

07.10.2018, 00:36 1710

Drew Houston este „pe val”. Compania sa, Dropbox, a fost listată recent la bursă, fiind primul start-up listat la bursă prin programul Y Combinator, scrie Business Insider.

Serviciul de cloud-sharing al fişierelor a început cu o echipă de două persoane în 2007 şi are mai mult de 1.000 de angajaţi. Compania are o cifră de afacer de un miliard de dolai şi mai mult de 500 de milioane de persoane folosesc platforma Dropbox.

În octombrie, Drew Houston a intrat în topul Forbes al celor mai bogaţi 400 de oameni din SUA. Însă lucrurile nu au fost tot timpul uşoare pentru acesta. În ciuda multiplelor oportunităţi de a-şi vinde compania la începuturile ei, inclusiv o ofertă din partea lui Steve Jobs în 2009, acesta a păstrat-o.

Houston a fost cu ochii pe zona tehnologiei încă de la vârste fragede. Acesta şi-a manifestat interesul în programare încă de la 5 ani şi a venit cu idei de start-up-uri încă din perioada adolescenţei.

Înainte de a începe cursurile universităţii MIT, Houston şi-a luat un an liber de la studii pentru a  lucra cu fostul său profesor la un proiect. Proiectul a însemnat crearea unei companii al cărei scop era să ajute elevii să ia note maxime la examenele SAT de admitere la facultăţi.

După absolvire, a încercat să dezvolte fără succes compania creată.

A fondat Dropbox în 2007 dintr-o nevoie personală: în timp ce era în autobuz în drum spre birou, a realizat că şi-a uitat acasă device-ul pe care ţinea fişiere de care avea nevoie. Într-un interviu pentru Business Insider, acesta spune că ideea s-a născut din frustarea de a-şi uita device-urile de stocare de date.

„Am fost foarte frustrat pentru că asta mi se tot întâmpla. Am deschis programul şi am început să scriu un cod. Nu am avut nici cea mai vagă idee despre va ajunge”, spune acesta.

Pentru a intra în cursa de obţinere a finanţării, reprezentanţii programului Y Combinator i-au cerut un cofondator. Astfel, Houston a avut mai puţin de două săptămâni la dispoziţie pentru a găsi un cofondator şi a găsit unul la MIT.

Arash Ferdowsi, pe atunci încă student, a ajuns în atenţia lui Houston. După o discuţie ce nu a durat mai mult de două ore, Fordowsi a acceptat să renunţe la MIT şi să se alăture lui Houston pentru proiectul Dropbox.

Cu Ferdowsi alături, Houston a intrat în Y Combinator şi a cunoscut un investitor celebru, Michael Moritz, preşedintele Sequoia Capital.

„Mă uitam la soldul contului meu şi a trecut de la 60 de dolari la 1,2 milioane”, a spus Houston către Business Insider.

Serviciul Dropbox a devenit accesibil publicului larg în 2008. Nu a trecut mult şi compania a atras atenţia lui Steve Jobs, CEO-ul Apple la vremea aceea. Acesta a cerut o întrevedere cu Houston. Întrevederea a început amical, cu complimente din partea lui Jobs pentru idee, dar când i-a fost refuzată oferta, discuţia a devenit mai puţin amicală.

„A început să râdă de noi, spunând că noi suntem un viitor, nu un produs, că vom fi dezavantajaţi, şi apoi a zis ceva de genul <<ok, atunci cred că va trebui să vă distrugem>>”, povesteşte Houston.

Zuckerberg şi-a manifestat de asemenea interesul printr-un mesaj pe Facebook care a fost luat iniţial ca o farsă.

În 2014, Dropbox s-a lansat în zona de soluţii pentru business. În acest moment compania oferă servicii pentru mai mult de 200.000 de businessuri.

Pe 23 februarie, compania a înaintat dosarul pentru listarea la Nasdaq.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO