Business Internaţional

Ascensiunea regelui dolar, următoarea mare durere de cap pentru economiile slăbite de coronavirus

Ascensiunea regelui dolar, următoarea mare durere de cap...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2020, 19:37 985

Dolarul american va da noi dureri de cap economiilor afectate de pandemia de coronavirus la nivel mondial, pieţele emergente fiind îndeosebi vulnerabile în condiţiile în care acestea se confruntă cu un declin puternic al monedelor locale şi o cerere în scădere, scrie Bloomberg.

Investitorii se retrag în masă de pe pieţele emergente şi se re­fu­giază în dolar, cele două reduceri de urgenţă ale do­bân­zii anunţate de Fed în această lună nereuşind să erodeze atrac­tivitatea dolarului.

În condiţiile în care dolarul este mai integrat în economia mon­dială ca niciodată, apre­cie­rea acestuia reprezintă o pro­ble­mă în plus pentru com­pa­nii şi guverne, care se pre­gă­tesc pen­tru costuri în creştere puternică la datoriile în dolari.

Di­le­ma pentru băncile cen­trale de pe pieţele emer­gen­te este că pe măsură ce reduc dobânzile pentru susţinerea creş­te­rii eco­no­mice, riscă să-şi destabilizeze monedele dacă re­du­ce­rile sunt prea drastice. „Aprecierea dolarului este o nouă lo­vi­tură pentru pieţele emergente“, arată Mitul Kotecha, stra­teg la TD Securities.

Un nou studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale ara­tă că de la criza financiară mondială aprecierea neaştep­ta­tă a dolarului pune presiune pe creşterea comerţului mon­dial. Un motiv ar putea fi o înăsprire a condiţiilor financiare pe mă­sură ce creditarea cu dolari a pieţelor emergente înce­tineşte.

Retragerile de pe pieţele emergente se situează deja la ni­ve­luri record, atingând 30 mld $ în 45 de zile pe fondul pan­de­miei de coronavirus, potrivit Institute of International Fi­nan­ce.

Toate monedele emergente urmărite de Bloomberg s-au depreciat în raport cu dolarul din 20 ianuarie, când au apă­rut pentru prima dată îngrijorările legate de COVID-19 în Asia.

Băncile centrale din lumea avansată se coordonează pentru a asigura fluxul de dolari la nivel mondial.

În pofida măsurilor de relaxare a politicii monetare, observatorii pieţelor se pregătesc pentru noi suferinţe în condiţiile în care pandemia ameninţă să arunce lumea în recesiune.

„Nici chiar politica monetară coordonată nu poate fi un vaccin care să vindece rănile cauzate de pandemie“, arată Kiyong Seong, strateg SocGen.

Capital Economics arată că gradul de înăsprire a condiţiilor financiare de pe pieţele emergente din ultimele zile este similar cu cel înregistrat în criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO