Business Internaţional

Ascensiunea spectaculoasă a miliardarului Sanjeev Gupta, care este şi proprietarul Sidex Galaţi, de la un trader de metale la un magnat al oţelului: Pe drum, însă, mai mulţi giganţi bancari au făcut un pas în spate în finanţarea grupului pe care l-a creat

Sanjeev Gupta, fondatorul Liberty House Group

Sanjeev Gupta, fondatorul Liberty House Group

Autor: Eduard Ivanovici

16.04.2021, 15:18 978

Companiile antreprenorului anglo-indian Sanjeev Gupta, care deţine şi fostul Sidex Galaţi, păreau să înregistreze rezultate pozitive până la prăbuşirea de luna trecută a principalului creditor – Greensill Capital. Însă cu mult înainte de declinul suferit de Greensill, mai multe bănci au încheiat legăturile cu divizia tranzacţie de bunuri şi mărfuri din cadrul Liberty House Group (Liberty Commodities Limited – LCL), deţinut de Gupta.

Patru bănci au încetat să lucreze cu LCL încă din 2016, după ce ridicat semne de întrebare cu privire la o serie de probleme din cadrul conosamentelor – chitanţele de livrare care îi oferă deţinătorului dreptul de a intra în posesia mărfii – şi altor documente furnizate de Liberty, conform unor surse citate de Bloomberg.

Printre bănci se numără gigantul rus Sberbank PJSC, grupul australian Macquarie Group, Commonwealth Bank of Australia şi ICBC Standard din China. De asemenea, Goldman Sachs – una dintre cele mai mari bănci de investiţii din SUA – a încetat să mai lucreze cu firmele lui Gupta în aceeaşi perioadă.

În 2018, Sberbank a format o echipă prin care intenţiona să cerceteze containerele viu colorate din portul Rotterdam, căutându-le pe cele pline de nichel, finanţate de bancă în numele grupului Liberty. Totuşi, de fiecare dată când investigatorii au localizat un container, au descoperit că fusese deja golit, renunţând după cu au verificat aproximativ 10 containere. Sberbank l-a confruntat ulterior pe Gupta, care a promis că firma va înapoia cei 100 de milioane de dolari pe care îi datora.

Grupul GFG Alliance, format din toate companiile controlate de Gupta şi familia sa, inclusiv Liberty, a declarat că refuză să se facă responsabil de orice fărădelege.

Pe măsură ce băncile au renunţat la Liberty Commodities Limited, GFG Alliance a început să se bazeze tot mai mult pe creditele oferite de Greensill Capital, acumulând datorii de aproape 5 miliarde de dolari până în martie 2021. Doar LLC  are datorii de 1,04 miliarde de dolari, dintre care 846 de milioane la Greensill.

Acum, de vreme ce Greensill este în insolvenţă şi divizia sa din Germania a intrat pe radarul autorităţilor de supraveghere financiară, Gupta încearcă să găsească noi finanţări, însă fără succes până acum. Credit Suisse, care a devenit un creditor major pentru companiile lui Gupta după ce a cumpărat datoriile împachetate de Greensill – a decis luna trecută să arunce în insolvenţă Liberty Commodities. Gupta a declarat ulterior că ar putea contesta decizia.

Traderii din lumea mărfurilor s-au bazat de mult timp pe bănci pentru a-şi finanţa fluxurile de bunuri de la punctul de plecare spre destinaţie. Din punctul de vedere al băncilor, acest tip de finanţare prezintă un nivel redus de risc. Dacă traderul va avea dificultăţi financiare, banca îi poate confisca marfa şi îşi va recupera astfel banii. Însă mişcarea este valabilă în condiţiile în care documentele folosite – precum conosamentele – sunt redactate în mod precis.

ICBC Standard Bank nu a mai finanţat LCL de la începutul lui 2016, după ce a descoperit că firma ar fi duplicat conosamentele, potrivit unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg. În acelaşi an, Commonwealth Bank of Australia a încetat să-i ofere credite diviziei de trading deţinute de Gupta după ce a finanţat pentru Liberty o încărcătură de metal, fiind întâmpinată cu acelaşi conosament, însă de către un alt trader care căuta să obţină împrumuturi.

Apoi, la sfârşitul lui 2016, Goldman Sachs, care a extins o linie de credit de 20 de milioane de dolari pentru a finanţa comerţul cu nichel din cadrul Liberty, a încetat să mai lucreze cu LCL după ce i-au fost semnalate problemele regăsite în documente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO