Business Internaţional

Ascultarea telefoanelor, scandalul care a zguduit Marea Britanie şi a dus la închiderea News of the World

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

07.07.2011, 19:44 532

Scandalul interceptării unor convorbiri în care este implicatNews of the World se amplifică, după ce Scotland Yard a început săcontacteze rude ale victimelor atentatului de la 7 iulie 2005 dinLondra, pentru a le anunţa că au fost ascultate de publicaţie.

Dezvăluirea, marţi seara, că discuţiile rudelor îndoliate alevictimelor ar fi putut fi interceptate de Glenn Mulcaire, undetectiv privat angajat de tabloid imediat după atentateleteroriste de la Londra, a lovit puternic în reputaţiaproprietarului publicaţiei, compania News International, care faceparte din imperiul media al lui Rupert Murdoch.

Graham Foulkes, al cărui fiu David a fost ucis în atacul dinstaţia Edgware Road, a confirmat că a fost contactat de ofiţeri dinPoliţia Metropolitană, într-o investigaţie asupra ascultăriitelefoanelor. El a declarat că i s-a spus că atât numărultelefonului mobil, cât şi al celui fix, dar şi adresa locuinţeisale au fost găsite între înregistrările efectuate de Mulcaire.Avocatul lui Foulkes, Clifford Tibber, care reprezintă mai multefamilii ale victimelor, a declarat că informaţia a "venit ca un şocteribil" pentru acestea, care se pregăteau să comemoreze şase anide la atentate.

Totodată, poliţiştii examinează fiecare caz de crimă, răpire sauatac asupra unui minor, începând din 2001, după dezvăluireafaptului că jurnalişti de la acest tabloid au interceptat mesajelevocale ale lui Milly Dowler, o minoră ucisă. Poliţiştii deja le-auspus părinţilor lui Holly Wells şi Jessica Chapman, două feteucise, în 2002, de Ian Huntley, că mobilele lor au fost ascultate.Documente confiscate de Poliţia Metropolitană, în 2006, într-opercheziţie la casa lui Mulcaire, arată că acesta îl urmărea peLeslie Chapman, tatăl lui Jessica Chapman.

Tot marţi seara, presa a mai dezvăluit că News International apredat Poliţiei Metropolitane detalii ale unor plăţi efectuate deNews of the World către oficiali de rang înalt din poliţie, pentrua acopri scandalul, între 2003 şi 2007, perioadă în care publicaţiaa fost condusă de Andy Coulson. Astfel, scandalul îl afectează şipe premierul David Cameron, care l-a numit pe Coulson director decomunicare, pe când se afla în opoziţie şi pe care l-a apărat fermpână în ianuarie 2011, când a demisionat.

News International a anunţat marţi seara că "informaţii noi aufost predate poliţiei", adăugând că, alături de News GroupNewpapers, a "cooperat cu poliţia, de la începutul investigaţieicurente, în ianuarie 2011".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO