Business Internaţional

Asia ar putea decide cresterea stocurilor de combustibil. Dar va avea cu ce?

09.06.2004, 00:00 20

Japonia, China si alte 11 tari asiatice, care consuma aproape o treime din petrolul mondial, ar putea creste importurile pentru a-si constitui rezerve de combustibil, in eventualitatea ca atacurile teroriste ar intrerupe furnizarea petrolului din Orientul Mijlociu, relateaza Bloomberg.
Oficiali din Japonia, Coreea de Sud, China, precum si Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-est, cu 10 state membre, se intalnesc saptamana aceasta la Manila pentru a discuta chestiuni de securitate a energiei, iar potrivit lui Vincent Perez, ministrul energiei din Filipine, vor aborda si problema cresterii stocurilor de combustibil pentru situatii de urgenta. O rezerva de 500 milioane de barili, suficienta pentru a acoperi nevoile Asiei pe o perioada de circa 20 de ani, ar costa, la preturile actuale, cam 19 miliarde de dolari.
"Este o investitie majora de capital", a declarat Damien Criddle, avocat la Baker&McKenzie, Hong Kong, specializat pe petrol si gaze. Japonia, China si Coreea de Sud ar putea sprijini finantarea rezervei, pentru ca "este in interesul lor sa vada stabilitate in zona".
80% din importurile de titei ale Asiei provin din Orientul Mijlociu, relateaza Bloomberg, care a intervievat in acest scop 10 traderi din regiune.
Ieri barilul de titei era cotat la 38,50 dolari. Miercurea trecuta, inainte de anuntul OPEC, titeiul atinsese recordul de 42,45 dolari barilul. Preturile ridicate ale petrolului determina cresterea costurilor inregistrate de industriile dependente de acest combustibil, cum ar fi cea aviatica.
Un pret mediu al  titeiului peste 35 dolari/baril pentru acest an ar diminua cu cel putin un punct procentual cresterea economica a continentului asiatic, a declarat saptamana trecuta Ong Keng Yong, secretar general al Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-est, care include Indonezia, Tailanda, Malaezia, Singapore, Filipine, Brunei, Cambodgia, Laos, Myanmar si Vietnam.
Filipine ar putea construi in Subic Bay containere suplimentare pentru depozitarea unei eventuale rezerve regionale de petrol, a anuntat luni Perez.
"Suntem pregatiti sa oferim golful Subic, care dispune in prezent de o capacitate de 3 milioane de barili", a declarat Perez la Manila. "Pana acum, Tailanda este cea mai receptiva la acest plan".
Indonezia cauta investitori pentru a construi o rezerva nationala de petrol pe insula Lombok, a declarat ministrul energiei si al resurselor minerale Purnomo Yusgiantoro, care este si presedintele OPEC.
"Rezerva va garanta oferta de petrol in perioadele cand pretul titeiului va fi ridicat. Cand preturile sunt la un nivel scazut, putem cumpara titei si produse petroliere si sa ne constituim o rezerva pentru perioadele de preturi mari", a mai spus el. "Cautam investitori pentru ca guvernul nu are suficienti bani pentru a construi de unul singur acest obiectiv".
Constituirea unui stoc de urgenta unic pentru cei 10 membri ai Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-est este insa o provocare atat din punct de vedere legislativ, cat si financiar, este de parere Criddle, de la Baker&McKenzie.
"Nevoile membrilor Asociatiei de a face apel la rezerva de urgenta ar putea varia mult", a afirmat Criddle. Ceea ce poate fi considerat ca o urgenta pentru unul din state poate sa nu fie o urgenta pentru altul, astfel ca membri trebuie sa cada de acord asupra acestor probleme.
Rezerva Strategica de Petrol a Statelor Unite, cea mai mare rezerva de petrol proprietate de stat pentru cazuri de urgenta din lume, dispune de un mandat clar pentru eliberarea de petrol.
Deciziile de a dispune de rezerva de 700 milioane barili apartin presedintelui american.
Rezerva pentru cazuri de urgenta a fost constituita dupa embargoul petrolier din 1973-1974 si a fost utilizata o singura data, in ianuarie 1991. Atunci au fost retrase 33,75 milioane de barili, in timpul operatiunilor militare Furtuna in Desert, care aveau ca scop retragerea irakienilor din Kuweit in primul Razboi din Golf.
Rezervele, depozitate in patru saline de-a lungul coastei Golfului Mexic, reprezinta o investitie de peste 20 de miliarde dolari.
Guvernul chinez construieste patru rezervoare care vor stoca rezerva strategica de petrol a tarii si care ar putea fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, a declarat Jin Zhengli, inginer la Institutul de Cercetare pentru Economie si Dezvoltare al China Petroleum. China vrea sa depoziteze initial suficient petrol pentru a acoperi 20 de zile de consum.
Japonia si Coreea de Sud, al doilea si respectiv al patrulea importator mondial de titei, detin deja rezerve pentru situatii de urgenta. Rezerva de titei si produse petroliere a Japoniei a scazut in februarie cu 3,6%, la 163 de zile de consum, fata de perioada similara a anului precedent, a anuntat guvernul nipon.
Agentia Internationala pentru Energie recomanda tarilor sa pastreze rezerve de petrol la nivelul a 90 de zile de consum.
Exista insa pareri conform carora productia globala de petrol este pe punctul de a atinge maximul posibil, ceea ce ar insemna sfarsitul petrolului ieftin. Asociatia pentru Studiul Maximului Petrolier, un grup de directori executivi din industria de profil, geologi, bancheri si academicieni, avertizeaza ca aceasta este cauza cresterii actuale a preturilor la petrol.
Matthew Simmons, consilier participant la planul controversat Bush-Cheney in materie de energie, este de parere ca "petrolul este mult prea ieftin in acest moment". "Eu as evalua barilul la circa 182 dolari. Trebuie sa estimam realist pretul petrolului, pentru a putea controla cererea".
Merita amintit ca numarul campurilor petroliere majore nou descoperite in lume a scazut la zero pentru prima oara in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO