Business Internaţional

Asiguratorul olandez Aegon a fost nevoit sa apeleze la o linie de credit de 3 miliarde de euro de la guvern

28.10.2008, 17:57 19

Asiguratorul olandez Aegon, proprietarul companiei americane de profil Transamerica, a obtinut o linie de credit in valoare de 3 miliarde de euro (3,8 mld. dolari) din partea Olandei, anuntand ca in trimestrul trei ar putea inregistra pierderi de aproximativ 350 de milioane de euro, scrie Bloomberg.

Pierderile reflecta expunerea de 400 mil. euro la falimentul Lehman Brothers si fata de Washington Mutual, avand legatura si cu reducerea cu 400 de milioane de euro a valorii contabile reale a activelor companiei, care includ derivate si fonduri de investitii, potrivit asiguratorului cu sediul in Haga. Titlurile Aegon au scazut cu 1,8% la Bursa din Amsterdam, dupa ce compania a anuntat ca nu va mai acorda ultimele dividende din acest an.
Asiguratorul olandez urmeaza exemplul ING Group, care a apelat la cele 20 de miliarde de euro pe care guvernul de la Amsterdam le-a oferit pe 10 octombrie pentru redresarea companiilor financiare. Diverse companii americane specializate in asigurari de viata au initiat negocieri cu guvernul pentru realizarea de potentiale investitii, majoritatea firmelor luptand sa obtina restul de 90 de miliarde de dolari din cele 250 de miliarde de dolari destinate redresarii sistemului financiar.
"Acest lucru ne permite sa intram in 2009 cu o situatie mult mai buna in ceea ce priveste capitalul", a afirmat CEO-ul Aegon, Alex Wynaendts, care a adaugat ca "protejarea increderii actionarilor, clientilor si angajatilor nostri ramane principala noastra prioritate".
Actiunile companiei olandeze, ale carei origini pot fi regasite inca din 1844, au scazut cu 70% la Bursa din Amsterdam in 2008. Aegon urmeaza sa vanda 750 de milioane de titluri fara drept de vot la pretul de 4 euro fiecare catre Association Aegon, cel mai mare actionar al companiei, care va primi la randul sau finantare din partea statului olandez.
Majoritatea guvernelor, de la Washington, la Londra sau Berlin, au incercat sa sprijine capitalul bancilor si sa le ofere acestora motivatia de a acorda din nou imprumuturi de la momentul in care piata creditelor a intrat intr-o perioada de stagnare, in urma falimentului Lehman Brothers de pe 15 septembrie.
ING, cea mai mare companie de servicii financiare din Olanda, va primi jumatate din ajutorul oferit de statul olandez prin vanzarea de titluri fara drept de vot catre guvern, dupa ce a anuntat ca a inregistrat o pierdere initiala de aproximativ 500 de milioane de euro in trimestrul trei.
La inceputul acestei luni, guvernul de la Amsterdam a preluat filialele locale ale companiilor de servicii financiare Fortis si ABN Amro, in schimbul a 16,8 miliarde de euro.
 
Aegon in Romania
 
Aegon detine impreuna cu Banca Transilvania fondul de pensii private BT Aegon, numarul opt pe piata, cu circa 138.000 de clienti. De asemenea, grupul intentioneaza sa intre pe piata cu o companie de asigurari, Aegon Asigurari de Viata, care asteapta acum autorizatiile necesare functionarii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO