Business Internaţional

Astăzi începe la Bruxelles maratonul de două zile al UE pentru salvarea euro. Franţa şi Germania pregătesc o linie de apărare de 1.000 mld. euro care să susţină zona euro

Premierul britanic David Cameron (stg.) ar putea sabota planurile cancelarului german Angela Merkel (dr.) şi ale preşedintelui francez Nicolas Sarkozy (centru) de salvare a zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2011, 00:09 1258

Europenii caută cu disperare noi soluţii pentru a recâştiga încrederea în moneda unică, în timp ce Marea Britanie pune beţe în roate planurilor de salvare a uniunii monetare până nu primeşte asigurări că nu se va întâmpla nimic cu City-ul londonez.

Pieţele şi liderii marilor economii ale lumii se aşteaptă ca şefii de state şi de guverne să întrerupă cu ocazia summitului de joi şi vineri seria de acţiuni cu bătaie scurtă prin care

s-au apărat până acum de criza datoriilor şi să treacă la contraatac cu o stategie definitivă şi mai eficientă. Summitul, considerat ca fiind cea mai mare şansă, dacă nu ultima, pentru zona euro de a se păstra în forma actuală, este umbrit de pretenţiile protecţioniste ale unui outsider, Marea Britanie.

La începutul săptămânii cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au stabilit o serie de propuneri pe care le vor face la summitul UE pentru a îndrepta zo­na euro spre calea spre continuitate şi care vor reprezenta, probabil, direcţia pe care o vor urma discuţiile. Planul este de a im­pune o disciplină bugetară mai strictă, cons­finţită prin constituţii şi modificarea trata­tului eu­ro­pean, dacă nu pentru toate ţările UE, atunci doar pentru cele din zona euro, şi a cărei res­­pectare este asigurată prin sancţiuni automate.

Marea Britanie îşi arată colţii

Marea Britanie însă, stat membru al UE, dar care nu face parte din uniunea monetară, a ameninţat că va respinge orice înţelegere privind salvarea euro dacă nu câştigă protejarea centrului financiar londonez, extrem de important pentru o economie care a luat calea dezindustrializării, şi a pieţei unice europene. Britanicii se tem că înţelegerea Merkel - Sarkozy va îngrădi libertatea statului de a-şi planifica bugetele, scrie The Telegraph.

Premierul britanic David Cameron este presat de politicienii propriului partid să se folosească de summit pentru a recâştiga puterile "pierdute" de Marea Britanie sau, cel puţin, să primească asigurări că viitoarele reglementări ale UE nu vor ameninţa liber­tatea financiară londoneză.

"Nu voi semna un tratat care nu va conţine aceste dispozitive de siguranţă", a declarat Cameron. El a adăugat că dacă nu obţine ce vrea, Marea Britanie ar putea împiedica statele din zona euro să folosească instituţiile euro­pene, precum Comisia Europeană, să con­solideze uniunea fiscală.

Un supertun financiar anticriză

Europenii au demarat negocieri de ultim moment pentru a crea un dispozitiv financiar puternic de luptă contra crizei datoriilor care constă, printre altele, în continuarea funcţionării Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) după intrarea în funcţiune a Mecanismului European de Stabilitate (MES), potrivit Financial Times.

EFSF este în prezent singurul mecanism de salvare a zonei euro. Planurile anterioare ale europenilor prevedeau că EFSF, cu resurse iniţiale de 440 miliarde euro, va fi înlocuit din 2013 cu ESM, care dispune de resurse teoretice de 500 miliarde euro. Merkel şi Sarkozy au hotărât să devanseze cu un an punerea în funcţiune a noului mecanism. Surse oficiale din zona euro au declarat pentru agenţia Thomson Reuters că liderii europeni ar putea hotărî vineri să crească limita combinată de finanţare a ambelor mecanisme, pentru a crea o "linie de apărare" care să împiedice răspândirea crizei datoriilor de stat. MES dispune de fonduri neutilizate de 250 miliarde euro după ce a angajat circa 190 miliarde euro pentru sprijinirea Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Pentru a face MES mai puternic, unii dintre negociatori analizează dacă pot da meca­nismului acces la fondurile Băncii Centrale Europene, ceea ce banca şi Germania au exclus pentru EFSF. Crearea unui zid de protecţie credibil reprezintă una dintre pricipalele pretenţii ale preşedintelui BCE Mario Draghi pentru a lăsa banca să intervină mai hotărât pe piaţa datoriilor din zona euro.

1.000 de miliarde de euro cât ar pune la bătaie Europa este prea puţin în ochii investitorilor care vor 3.000 mld. euro.

În 2008-2009 americanii şi-au stabilizat piaţa cu 7.700 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO