Business Internaţional

În aşteptarea inflaţiei: Grupul american Palantir, unul dintre cele mai discrete startup-uri din Silicon Valley, fondat cu bani de la CIA, a cumpărat în august peste 50 de milioane de dolari în lingouri de aur

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.08.2021, 12:18 390

În timp ce unele companii – precum Tesla – caută să obţină expunere pe Bitcoin, grupul american Palantir, care dezvoltă software-uri pentru agenţiile guvernamentale şi marile firme americane, îşi îndreaptă atenţia asupra aurului, scrie Bloomberg.

În august, Palantir a cumpărat 50,7 milioane de dolari în lingouri de aur, conform celui mai recent raport financiar al societăţii. Mişcarea surprinde o companie în creştere care îndeasă tot mai mult cash asupra unui activ nonconvenţional, ca răspuns la incertitudinile de ordin economic ale pandemiei de coronavirus şi, în consecinţă, la măsurile aplicate de autorităţile din Statele Unite.

Preţul unei uncii (28 grame) de aur a depăşit pragul de 2.000 de dolari pentru prima dată anul trecut în condiţiile în care criza sanitară din SUA a continuat să se înrăutăţească. Anul acesta, investitorii şi-au exprimat răspicat temerile cu privire la inflaţie şi şi-au reiterat susţinerea în ceea ce priveşte valoarea aurului, văzut ca un scut împotriva inflaţiei, chiar dacă preţurile au scăzut cu aproximativ 7% de la începutul lui 2021 încoace.

După ce a realizat o listare directă şi a debutat pe piaţa de capital din New York în luna septembrie, Palantir a scăpat în totalitate de datorii şi a înregistrat creşteri puternice ale veniturilor în ultimele două trimestre.

Palantir a fost fondat în 2004 cu 2 milioane de dolari, o parte din bani venind de la divizia de investigaţii a CIA. Software-urile produse de firmă le permit serviciilor secrete americane să vizualizeze rapid şi să identifice legături între cantităţi uriaşe de informaţii. Palantir rămâne neprofitabilă până în ziua de azi, în ciuda faptului că rezerva de cash a companiei a crescut considerabil în ultimii ani.

După ultima investiţie, este posibil ca Palantir să îşi îndrepte atenţia asupra criptomonedelor. Întrebat în luna mai dacă firma va lua în considerare Bitcoinul sau alte monede digitale, şeful diviziei de finanţe Dave Glazer a declarat: „Pe scurt, răspunsul este DA, ne gândim la asta şi am dezbătut ideea la nivel intern”.

Între timp, Jake Klein, preşedinte executiv al Evolution Mining, specializată în minarea aurului, spune că „volatilitatea spaţiului crypto îi va redirecţiona tot mai mult pe oameni către metalul preţios”, potrivit CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO