Business Internaţional

Atacul asupra parlamentului SUA a fost previzibil, spun unii. Fasc­ismul american are rădăcini adânci şi se hrăneşte cu inegalitate, iar actuala criză sporeşte inegalitatea. Următorii patru ani vor fi decisivi pentru democraţie

Ray Dalio, fondatorul miliardar al celui mai mare fond de hedging din lume, spunea încă din decembrie că o Americă divizată şi măcinată în profunzime de inegalitate este o invitaţie la conflict.

Ray Dalio, fondatorul miliardar al celui mai mare fond de hedging din lume, spunea încă din decembrie că o Americă divizată şi măcinată în profunzime de inegalitate este o invitaţie la conflict.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.01.2021, 20:21 971

De ceva vreme filosofii, economiştii şi chiar capitaliştii, mai ales cei din America, vorbesc despre cum ine­ga­litatea poate distruge capitalismul. Asaltul asupra Capitoliului, parla­me­ntul american, arată cum inegalitatea poate distruge şi democraţia.

Iar tendinţa este ca în SUA, cea mai mare economie a lumii, inegalitatea să crească, propulsată de criza creată de pandemie. Şi până şi Rezerva Federală americană (Fed), cea mai puternică bancă centrală, este lipsită de putere în lupta cu inegalitatea, scrie Bloomberg.

Ray Dalio, fondatorul miliardar al celui mai mare fond de hedging din lume, spunea încă din decembrie că o Americă divizată şi măcinată în profunzime de ine­galitate este o invitaţie la conflict. „Va trebui să existe un deznodământ pentru acest sistem care să func­ţioneze pentru majoritatea oamenilor şi care să sus­ţină productivitatea“, a spus Dalio într-o emisiune pentru CNN. „Iar acest lucru poate fi obţinut fie printr-o soluţie deşteaptă, bipartizană, fie printr-un conflict mai mare.“

În ultimul an, America a arătat că este în conflict cu ea însăşi: violenţe rasiale, statui distruse sau înlăturate şi acum un atac asupra clădirii Capitoliului instigat, după cele mai multe păreri, de preşedintele care a refuzat să accepte pierderea alegerilor Donald Trump.

Dale Maharidge, jurnalist şi scriitor american, documentează de decenii inegalităţile din SUA, iar concluzia lui este că ingredientele unui fascism specific rămân. Turul său de cercetare de anul acesta de-a lungul şi de-a latul ţării l-a convins că 2020 reprezintă anii ‘30 ai acestui secol. Bursa de acţiuni, energizată de rate de dobânzi reduse şi datorii de sute de miliarde de dolari este supraevaluată mai mult decât oricând după 1929. În acest context, Laboratorul de Evacuări al Universităţii Princeton se teme că până la 30-40 de milioane de persoane riscă să fie date afară din locuinţele lor în care stau cu chirie după ce expiră diferitele moratorii. Astfel, SUA ar putea fi măturată de un val fără precedent de oameni fără locuinţă.

Vaccinurile nu vor rezolva mare lucru. Când acestea vor fi distribuite la scară largă, primii 40% din americani în funcţie de avuţie vor începe să cheltuiască, masiv, scrie Maharidge. Însă acest lucru nu se va traduce imediat în vremuri bune pentru restul de 60% din americani.

Zeci de milioane dintre ei, cei care trăiesc în precaritate, trăiau deja în Marea Depresiune economică înainte de pandemie, iar multe dintre locurile de muncă dispărute acum nu vor fi reînfiinţate prea curând, sau poate niciodată. Aceste diferenţe înfurie alegătorii. Ce se poate întâmpla în astfel de condiţii o arată istoria.

În anii ‘30, în timpul Marii Depresiuni, fascismul era în ascensiune în SUA. Seminţele lui nu au dispărut pentru că fac parte din ADN-ul Americii. Mulţi dintre cei 74 de milioane de oameni care au votat pentru Trump în 2020 ar fi chiar mulţumiţi cu o conducere autoritară. Ei vor exista indiferent de cine vine la conducere. O parte a presei şi a social media, ca platforme pentru promovarea QAnon şi Proud Boys, amplifică sentimentele şi acţiunile care altfel ar fi rămas în umbră. Însă cu mult înainte de internet şi televiziune ideile fasciste s-au infiltrat în cultura americană. Un activist care a ştiut să vadă acest lucru a fost pastorul unitarian LM Birkhead. În anii ‘30 Birkhead a călătorit pentru a investiga guvernele autoritare din Italia şi Germania. În 1938, el a publicat o listă cu 800 de organizaţii „antidemocrate“ din SUA aliniate fascismului şi nazismului.

El credea că materiale fasciste ajung la unu din trei americani. La începutul anului 1939, o manifestare nazistă în Madison Square Garden atrăgea 20.000 de oameni. Ascensiunea mişcării autoritare a fost subiectul unui articol de 9.000 de cuvinte publicat în revista Harper’s Magazine, una dintre cele mai vechi din SUA, de către Dale Kramer sub titlul de „Fasciştii americani“.

În epoca modernă, profesorul John Russo de la Youngstown State University a descoperit înaintea multora că furia provocată de pierderea locurilor de muncă de calitate duce la trezirea fascismului. Într-un interviu cu Maharidge în 1995, el a prevăzut apariţia unui politician ca Trump. „Trump a pierdut. Asta ce înseamnă? Chiar acum suntem la o răscruce în ceea ce priveşte cum vor arăta economia americană şi structurile sociale americane“, spune acum Russo. „2024 va fi anul unor alegeri importante.“

Profesorul prevede că de acum şi până în 2024 se vor duce lupte între progresism şi autoritarianismul de dreapta. Dacă un Trump mai deştept şi mai eficient apare, va putea eclipsa pericolul pe care actualul Trump l-a creat pentru democraţia americană. Tendinţele fasciste din anii ‘30 au fost doar oprite de reformele economice ale lui Rooseveltdin anii ‘33-‘36 şi de economia postbelică. Paragraful final al articolului lui Kramer din Harper’s din 1940 ar putea fi un avertisment pentru 2024: “

Va trebui timp pentru ca o mişcare puternică se se organizeze din confuzia cauzată de război. Dar tehnica politicii prejudecăţilor a fost atât de bine învăţată încât dacă nesiguranţa economică continuă nu va exista îndoială că americanii în următorul deceniu vor fi forţaţi să se confrunte cu mişcări ale urii puternice. Va fi nevoie de atenţie deosebită pentru păstrarea libertăţii fără renunţarea la ea în acest proces.“

Între timp, Bloomberg atrage atenţia că o revenire în formă de „K“ a economiei americane amplifică inegalitatea în SUA. Recuperarea profund disproporţionată a economiei de la izbucnirea pandemiei care a început să creeze haos la începutul anului 2020 a dat inegalităţii o formă nouă: „K“. În timp ce aproape 11 milioane de persoane erau şomere în noiembrie, mulţi alţi americani şi-au majorat avuţiile mulţumită creşterii preţurilor acţiunilor şi locuinţelor ñ de aici termenul de „revenire în formă de K“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO