Business Internaţional

Atacurile cu drone din Arabia Saudită ar putea precede un război cibernetic la nivel larg

Atacurile cu drone din Arabia Saudită ar putea precede...

Autor: Alex Ciutacu

23.09.2019, 07:00 908

Recentele atacuri cu drone asupra companiei Saudi Aramco, care au afectat cel mai mare producător petrolier din lume şi au întârziat producţia de petrol – dând peste cap pieţele de gaz şi petrol – şi pentru care oficialii saudiţi îi acuză pe iranieni, ar putea fi continuarea unui război cibernetic total între două ţări, care este de mult pe punctul de a începe, potrivit CNBC.

În timp ce saudiţii îi acuză pe iranieni, Iranul acuză rebelii Yemeni.

În ultimii ani, Iran a lansat mai mulţi viruşi computerizaţi de distrugere împotriva Arabiei Saudite. Industria de petrol şi gaze a Regatului arab un a reuşit să ţină pasul în ceea ce priveşte apărarea sistemelor, avertizează experţi citaţi de CNBC.

Astfel, investitorii ar trebui să se aştepte pe termen lung la situaţii de spionaj cibernetic şi situaţii de activităţi maliţioase, precum potenţialul atacurilor distructive care afectează companii din regiune, precum Aramco.

Iran şi Arabia Saudită antrenează premisele unui război cibernetic de mai mult de un deceniu deja. Activitatea din Gold s-a concentrate asupra companiilor de petrol şi gaz, care au împreună mulţi terabiţi de date cu privire la disponibilităţile de petrol şi a sistemului complex de extracţie şi prelucrare.

La mijlocul anilor 2000, facilităţile nucleare ale Iranului au fost atacate, spre exemplu, de un virus denumit Stuxnet. Software-ul era sofisticat, iar atacatorii îl puteau folosi nu doar pentru a extrage informaţii dar şi pentru a controla sau distruge.

La acel moment, zvonurile indicau spre un efort comun al Israelului cu SUA drept vinovaţi pentru Stuxnet.

Iran a reacţionat într-un mod surprinzător: nu a vorbit aproape deloc despre acest subiect, dar a luat măsuri în anii următori, consider locotenentul colonel Scott Applegate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO