Business Internaţional

Atacurile Rusiei în Ucraina forţează companiile din toată lumea să aleagă o tabără. Iar exodul corporaţiilor din regiune creşte pe zi ce trece

ANALIZĂ

Retailerul francez Auchan îşi ţine deschise magazinele din Rusia, o piaţă  de pe care, dacă s-ar retrage, ar avea mult de pierdut.

Retailerul francez Auchan îşi ţine deschise magazinele din Rusia, o piaţă de pe care, dacă s-ar retrage, ar avea mult de pierdut.

Autor: Ramona Cornea

02.03.2022, 11:00 1695

♦ Companii precum BP, Shell, Equinor, Daimler, Volvo, General Motors şi Renault aleg să înceteze acordurile comerciale sau producţie din Rusia, pe când companii precum Coca-Cola şi Carlsberg se retrag din Ucraina, nu din Rusia, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor şi operaţiunilor pe măsură ce invazia ruşilor continuă ♦ Surse citate de Reuters spun că Raiffeisen Bank International intenţionează să părăsească Rusia, prima bancă europeană care va face acest lucru. Războiul a provocat un exod al corporaţiilor din regiune care creşte pe zi ce trece.

Războiul pe care Vladimir Putin l-a adus asupra Ucrainei a fost întâmpinat de Occident cu sancţiuni economice aspre care fac extrem de toxic mediul de afaceri din economia rusească. Multinaţionale, bănci şi firme de servicii profe­sionale sunt puse în faţa unei alegeri dificile: fie să rămână în Rusia şi să suporte consecinţele economice ale războiului, fie îşi continuă activitatea pe pieţele pe care se bazau pentru creştere sub pretextul neutralităţii. Lista celor care taie legăturile economice sau îşi revizuiesc operaţiunile din Rusia creşte din oră în oră pe măsură ce blocada financiară impusă Rusiei îşi face efectele. Pentru unele companii, decizia de a pleca de pe piaţa din Rusia înseamnă că renunţă la zeci de ani de investiţii profitabile. Cel mai mare investitor străin al Rusiei, BP, a anunţat duminică că va renunţa la participaţia de 20% din Rosneft, companie controlată de stat, o mişcare care ar putea duce la o pierdere de 25 de miliarde de dolari şi ar putea reduce cu o treime producţia sa de petrol şi gaze de la nivel mondial.

Companiile Shell şi Equinor au spus şi ele că vor părăsi Rusia, cu toată că ţara este bogată în resurse energetice, punând pre­siune şi asupra altor companii occi­dentale cu participaţii în proiecte ruseşti de petrol şi gaze, cum ar fi ExxonMobil şi TotalEnergies, transmite Reuters. Acuzând „agresiunea militară fără sens“ a Rusiei, Shell a anunţat că va ieşi din patru companii de tip joint venture în care era implicat cu gigantul rusesc Gazprom, evaluate în total la 3 miliarde de dolari, potrivit New York Times. Equinor, care este cea mai mare companie de energie din Norvegia, deţinută majoritar de stat, a anunţat că va începe să se retragă din întreprinderile sale mixte din Rusia, afaceri cu o valoare de circa 1,2 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Raiffeisen Bank International (RBI) intenţionează să părăsească Rusia, o mişcare care ar face din Raiffeisen prima bancă europeană care va face acest lucru de la invazia Ucrainei. În plus, companiile americane de carduri de plată Visa şi Mastercard au blocat mai multe instituţii financiare ruseşti din reţeaua lor, respectând astfel sancţiunile guvernamentale impuse în urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Daimler Truck Holding, unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din lume, a declarat că îşi va opri activităţile comerciale în Rusia pe o perioadă nedeterminată şi că ar putea revizui relaţiile cu Kamaz PJSC, partenerul lor local. Volvo Car AB şi Volvo AB, producător de camioane, au anunţat că încetează şi ele vânzările şi producţia în Rusia. Harley-Davidson a declarat într-un comunicat că şi-a suspendat activitatea în Rusia, care, împreună cu restul Europei şi Orientul Mijlociu, a reprezentat 31% din vânzările de motociclete anul trecut, potrivit Bloomberg.

De asemenea, General Motors a declarat că opreşte livrările către Rusia, invocând „o serie de factori externi, inclusiv probleme legate de lanţul de aprovizionare şi alte chestiuni în afara controlului companiei“. GM exportă aproximativ 3.000 de vehicule pe an în Rusia din SUA, după cum arată datele Bloomberg. În Japonia, cei mai mulţi dintre marii producători de automobile au spus că afacerile cu Rusia vor rămâne aşa cum sunt, deşi Mitsubishi Motors a spus că va evalua riscul operaţiunilor de acolo.

Producătorul auto francez Renault a anunţat, vineri, că va suspenda activitatea fabricii sale din Moscova în perioada 28 februarie - 5 marti din cauza „schimbărilor forţate în actualele rute logistice“. Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, controlat de Renault, a anunţat că este posibil să suspendeze pentru o zi unele linii de asamblare de la fabrica sa din Togliatti, în centrul Rusiei, din cauza lipsei de componente electronice. AvtoVaz urma să-şi reia complet operaţiunile ieri, pe 1 martie. Acţiunile Renault au scăzut luni cu până la 12% din cauza modului în care sancţiunile îi vor afecta afacerile în Rusia, a doua piaţă ca mărime pentru grup. AvtoVaz, în care Renault deţine un pachet de acţiuni de 68%, produce vehicule marca Lada care deţin aproximativ o cincime din piaţa rusă. Renault produce modelele Kaptur, Duster şi alte vehicule la în fabrica sa din Moscova. Ford Motor, care deţine un pachet de acţiuni de 50% din trei fabrici din Rusia, nu a vorbit foarte mult despre planurile sale, în afară de a spune că urmăreşte să gestioneze impactul asupra operaţiunilor sale şi să menţină siguranţa angajaţilor.

Dincolo de comunitatea de afaceri, autoritatea mondială de fotbal FIFA şi autoritatea europeană UEFA au interzis echipelor ruseşti de la jocurile de fotbal. „Fotbalul este pe deplin unit în ceea ce priveşte această situaţie şi este în deplină solidaritate cu toţi oamenii din Ucraina“, scrie un comunicat comun transmis de cele două autorităţi din fotbal.

Unele companii se retrag din Ucraina, nu din Rusia, spunând că au îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor şi operaţiunilor pe măsură ce invazia ruşilor continuă. Coca-Cola a declarat că partenerul său european de îmbuteliere, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, îşi închide imediat operaţiunile în Ucraina. În schimb, nu a răspuns la întrebările referitoare la Rusia, scrie Bloomberg. Companiile de bunuri de larg consum cu operaţiuni extinse şi producţie locală în Rusia nu pot ieşi cu uşurinţă de pe această piaţă.

Bloomberg scrie că, înainte de invazia de săptămâna trecută, Danone, compania care conduce cea mai mare afacere cu produse lactate din Rusia şi operează în Ucraina de mai bine de 20 de ani, a declarat că pune în aplicare planuri suplimentare pentru a se pregăti pentru orice evoluţie militară. Danone a intrat pe piaţa rusă în urmă cu trei decenii, Rusia reprezintă aproximativ 5% din vânzările nete ale companiei, iar Ucraina mai puţin de 1%. Cotidianul francez Le Figaro relatează că multinaţionalele cu origini franceze Auchan, Renault, Engie şi Alstom au fost prinse pe picior greşit în Rusia. Niciuna dintre multinaţionale nu şi-a chemat înapoi angajaţii expatriaţi şi toţi au grijă să nu sprijine Ucraina, în ciuda apelurilor în acest sens din partea echipelor lor de la Kiev.

Cotidianul francez mai scrie că Auchan continuă să ţină deschise toate magazinele sale din Rusia, a treia piaţă ca mărime pentru retailer, unde are o cifră de afaceri de 3,2 mld. euro obţinută din 240 de magazine şi cu 30.000 de angajaţi.

Un exemplu de companie care a ales să se retragă este şi Carlsberg, cel mai mare producător de bere din Rusia prin Baltika Breweries. Majoritatea lanţului de aprovizionare, producţia şi clienţii Baltika au sediul în ţară, ceea ce limitează impactul direct al multor sancţiuni, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Carlsberg, citată de Bloomberg.

Compania are exporturi şi importuri limitate în Rusia, unde Carlsberg are 8.400 de angajaţi, iar în prezent nu este posibil să se estimeze amploarea totală a consecinţelor directe sau indirecte ale sancţiunilor aplicate Rusiei, a mai spus reprezentanta Carlsberg. Compania are 1.300 de angajaţi în Ucraina, iar săptămâna trecută şi-a oprit operaţiunile la fabricile de bere de acolo şi a trimis muncitorii acasă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO