Business Internaţional

Atentatul din Noua Zeelandă are urmări periculoase: ISIS îşi cheamă adepţii la luptă să-şi ”răzbune religia”

Atentatul din Noua Zeelandă are urmări periculoase:...

Autor: Mircea Olteanu

19.03.2019, 10:45 1029

Abu Hassan al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste Stat Islamic, a lansat un apel către simpatizanţii reţelei islamiste în care le cere să răzbune atentatul comis de un adept al supremaţiei albe în Noua Zeelandă, în urma căruia 50 de musulmani au fost ucişi.

"Scenele de masacru din cele două moschei ar trebui să-i trezească pe cei ce au fost păcăliţi, şi ar trebui să-i încurajeze pe susţinătorii califatului să-şi răzbune religia", a afirmat Abu Hassan al-Muhajir, într-o înregistrare audio de 44 de minute, potrivit cotidianului The New York Times.

Al-Muhajir a mai spus că atentatul din Noua Zeelandă, pe care l-a descris drept "războiul cruciaţilor" împotriva musulmanilor, ar reprezenta o extensie a luptei împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Reprezentantul reţelei Stat Islamic a acuzat statele occidentale că au vărsat "lacrimi de crocodil pentru victimele" atacului din Noua Zeelandă.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis vineri un atac la moschei din oraşul Christchurch, împuşcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor.