Business Internaţional

În atenţia lui Dragnea: Partidele populiste şi naţionaliste care conduc Italia vor să naţionalizeze Banca Italiei şi să împartă poporului rezerva de aur de 2.451 de tone, echivalentul a 102 miliarde de euro

În atenţia lui Dragnea: Partidele populiste şi...

Autor: Dragoş Dinu

06.04.2019, 09:00 2338

Cele două partide politice care conduc Italia- Mişcarea 5 Stele şi Liga- vor să preia frâiele Băncii Italiei şi controlul rezervei de aur care se ridică la 2.451 de tone, echivalentul a 102 miliarde de dolari, scrie cotidianul The Wall Street Journal, cel mai important ziar de business din lume. 

Cele două partide promovează în parlament două legi care să schimbe independenţa Băncii Italiei, care este deţinută de bănci private. Astfel, cele două puteri politice vor ca băncile private să îşi vândă acţiunile către Trezoreria italiană la preţul per acţiune din 1930, iar rezerva de aur să fie deţinută de popor. 

„Aurul aparţine italienilor, nu bancherilor”, a spus Giorgia Meloni, liderul partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei. 

Partidele care conduc în acest moment Italia sunt extrem de nervoase pe Banca Italiei, pe care o consideră prea independentă faţă de politicile lor economice. 

În general băncile centrale sunt deţinute de către state, însă sunt şi câteva excepţii, cum ar fi FED-Banca Centrală a SUA, Banca Elveţiei sau Banca Italiei. 

Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, cei doi lideri care conduc Italia, vor să înlocuiască conducerea actuală a băncii, pe care o acuză că a eşuat în a preveni crizele. 

Italia se confruntă în acest moment cu o scădere a creşterii economice, ultimele date indicând că se îndreaptă spre o recesiune. Sistemul bancar este plin de credite neperformante iar activitatea economică bate pasul pe loc. 

În România, problema rezervelor de aur a apărut pe neaşteptate, după ce Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ PSD, a promovat un proiect de lege prin care cere Băncii Naţionale să aducă în ţară aurul care este depozitat în Banca Angliei. 

Dragnea nu a explicat foarte clar de ce vrea acest lucru. 

Legea de repatriere a aurului a trecut prin Senat şi urmează să intre în discuţii în Camera Deputaţilor, unde Dragnea este preşedinte. 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi că boardul BNR va lua în discuţie situaţia rezervei de aur într-o şedinţă separată. 

Isărescu a declarat că nu are nimic împotriva repatrierii aurului.

Banca Naţională a României deţine 103 tone de aur, dintre care 60 sunt depozitate în Banca Angliei de la începutul anilor 2000. 

Guvernatorul spune că decizia de a trimite aurul la Londra a fost luată pentru a da un confort investitorilor care împrumută România. 

Statele Unite ale Americii au cele mai mari rezerve de aur din lume (8.100 de tone), urmate de Germania (3.300 de tone), Fondul Monetar Internaţional - FMI (2.800 de tone), Italia (2.451 de tone), Franţa (2436 de tone) şi Rusia (2.100 de tone). 

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO