Business Internaţional

Atenţie la caii troieni chinezi din Balcani, avertizează UE

Atenţie la caii troieni chinezi din Balcani,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2018, 00:05 321

UE trage semnalul de alarmă cu privire la rolul Chinei în Balcanii de Vest, avertizând că Beijingul ar putea trans­forma ţările din regiune în cai troieni care ar deveni într-o bună zi membri ai blocului, scrie Politico.

Potrivit comisarului european Johannes Hahn, „combinaţia de capi­ta­lism şi dictatură politică“ din China ar putea fi pe placul unor lideri din regiune.

Deşi în ultimii ani Rusia a constituit centrul temerilor occidentalilor cu privire la Balcani, Hahn arată că există mai multe motive de îngrijorare în ceea ce priveşte China, care a realizat o serie de investiţii semnificative în proiecte de infrastructură din zonă.

Întrebat despre perspectiva ca Beijingul să creeze cai troieni apelând la puterea sa financiară pentru a căpăta influenţă politică asupra ţărilor care aspiră să devină membre ale UE, Hahn a citat exemplul unei autostrăzi din Muntenegru construită şi finanţată de China.

„Acesta este modelul: chinezii oferă credite mai mult sau mai puţin atractive şi dacă nu le poţi plăti, acestea se transformă în capital“, spune Hahn. „Cred că aceasta va fi una dintre cele mai mari provocări cu care se va confrunta Europa“, avertizează acesta.

Muntenegru şi ţara sa vecină mai mare Serbia au început negocierile pentru aderarea la UE în 2014, iar UE a sugerat că acestea ar putea deveni membre până în 2025, deşi Hahn spune că acest calendar este unul „ambiţios“.

Serbia şi Muntenegru sunt două dintre cele şase ţări care aspiră să adere la UE în următorii ani. Ţările UE au însă păreri diferite cu privire la aceste aspiraţii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a dovedit a fi cel mai sceptic cu privire la deschiderea UE în faţa unor noi membri din Balcanii de Vest. Acesta a insistat că UE trebuie să se concentreze pe a se reforma înainte de a se gândi la extindere.

Oficialii francezi se tem de asemenea că orice semnal privind intenţia blocului de a accepta ţări relativ sărace cu probleme serioase cum ar fi crima organizată şi corupţia ar reprezenta un cadou făcut partidelor eurosceptice în cadrul alegerilor din Parlamentul European de anul viitor. 

Hahn nu este însă de acord cu poziţia lui Macron. Potrivit acestuia, cetăţenii din această regiune „au dreptul de a deveni membri ai UE, iar UE are de ales între a exporta stabilitate către regiune şi a vedea instabilitatea importată în interiorul blocului.

Hahn se declară de acord cu Macron că UE trebuie să se reformeze, dar spune că acest lucru s-ar putea realiza în paralel cu negocierile de aderare ale ţărilor din vestul Balcanilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO