Business Internaţional

Atenţie: S-a aprobat un nou regulament european privind controlul numerarului la intrarea sau ieşirea din UE

Atenţie: S-a aprobat un nou regulament european privind...

Autor: Departamentul Economic

02.10.2018, 14:42 607

Noul regulament extinde definiţia numerarului, aceasta acoperind acum nu doar bancnotele, ci şi alte instrumente sau mărfurile cu grad ridicat de lichiditate, precum cecuri, cecuri de călătorie, carduri preplătite şi aur. De asemenea, domeniul de aplicare al regulamentului este extins astfel încât să includă numerarul expediat prin serviciile poştale, de transport de marfă sau de curierat.

Noua legislaţie extinde obligaţia cetăţenilor care intră sau ies din UE şi care transportă numerar în valoare de 10 000 de euro sau mai mult de a declara acest numerar autorităţilor vamale. Declaraţia va fi necesară indiferent dacă persoanele în cauză transportă numerarul asupra lor, în bagajele lor sau în mijlocul lor de transport. La cererea autorităţilor, călătorii vor trebui să pună la dispoziţie numerarul pentru verificare.

În cazul în care numerarul este transmis prin alte mijloace („numerar neînsoţit”), autorităţile competente vor avea autoritatea de a solicita expeditorului sau destinatarului să facă o declaraţie de informare. Autorităţile vor putea să efectueze controale asupra oricăror transporturi, pachete sau mijloace de transport care pot conţine numerar neînsoţit.

Statele membre vor face schimb de informaţii în cazurile în care există indicii că numerarul este legat de activităţi infracţionale care ar putea afecta interesele financiare ale UE. Aceste informaţii vor fi, de asemenea, transmise Comisiei Europene.

Noul regulament nu va împiedica statele membre să prevadă controale naţionale suplimentare cu privire la mişcările de numerar în cadrul Uniunii în temeiul legislaţiei naţionale, cu condiţia ca aceste controale să fie în conformitate cu libertăţile fundamentale ale Uniunii.

Consiliul şi Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. Textul semnat va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.

„Finanţarea terorismului, spălarea banilor, evaziunea fiscală şi alte activităţi infracţionale trebuie să fie urmărite şi eliminate. Noul regulament ne oferă instrumentele necesare pentru a fi mai eficienţi în combaterea acestor ameninţări”, spune Hartwig Löger, ministrul federal al finanţelor din Austria.

Normele actuale privind intrarea şi ieşirea numerarului de pe teritoriul UE se aplică de la 15 iunie 2007 şi fac parte integrantă din cadrul UE privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Noul regulament actualizează aceste norme şi completează cadrul juridic al UE pentru prevenirea spălării banilor şi a finanţării terorismului, astfel cum este prevăzut în Directiva 2015/849.

Normele existente impun călătorilor care intră sau ies din UE să declare autorităţilor vamale numerarul în valoare de 10 000 de euro sau mai mult (sau echivalentul acesteia). Noua legislaţie extinde aceste obligaţii. Sunt necesare norme noi, pentru că teroriştii şi infractorii au reuşit să găsească modalităţi de a eluda normele privind controlul numerarului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO