Business Internaţional

Aţi călători cu un taxi zburător? Iniţiativa Taxi-Aerian a atras o investiţie de 100 de milioane de euro, de trei ori mai mare decât suma investită iniţial în proiect

Aţi călători cu un taxi zburător? Iniţiativa...

Autor: Alexandra Cepăreanu

11.02.2018, 18:00 164

Pe 1 februarie, JoeBen Bervit a anuţat o finanţare de 100 de milioane de dolari, de trei ori mai mare decât capitalul investit până în momentul de faţă pentru proiectarea şi construirea aeronavelor short-hop, relatează Bloomberg Businessweek.

JoeBen Bevirt este fondatorul şi directorul executiv al Joby Aviation Inc., o companie care şi-a petrecut ultimii nouă ani în a proiecta şi a construi un nou tip de aeronave short-hop.

Investitorii care au finanţat proiectul sunt Intel Capital, Toyota Al Ventures, JetBlue Technology Ventures şi Capricorn Investment Group, Tesla şi companii din domeniul tehnologiei de explorare spaţială.

„Există o mulţime de companii care au proiecte asemănătoare, dar am făcut foarte multe cercetări pe această temă, iar JoeBen a adus aceste aeronave la momentul potrivit şi este cel mai bun proiect”, a declarat Bonny Simi, preşedintele diviziei de investiţii a companiei JetBlue.

Bevirt a spus că Joby intenţionează să construiască o aeronavă care să susţină patru pasageri şi un pilot şi care să meargă cu cel puţin 150 de mile la o altitudine de câţiva metri de pământ sau mai puţin.

„Un alt scop este ca aeronava să fie de 100 de ori mai liniştită în timpul decolării şi aterizării decât un elicopter şi aproape tăcut în timpul zborului”, a declarat preşedintele executiv al companiei Joby şi fondatorul site-ului Pinterest, Paul Sciarra.

Viziunea lui Bevirt este ca fiecare birou să deţină o pistă de aterizare, taxiurile aeriene să fie autonome, iar „fiecare călătorie va costa aproape la fel de mult ca o plimbare cu Uber sau Lyft”.

Cele mai mari provocări care stau în faţa lansării acestui proiect vin din partea politicienilor, Administraţiei Federale a Aviaţiei şi a publicului. Din aceste motive, Bevirt nu poate da o dată sigură de lansare şi a spus doar că „suntem bine în proiectarea şi construirea vehiculului”.

Datorită progreselor înregistrate în motoarele electrice, baterii, software-uri şi alte componente, industria din domeniul maşinilor zburătoare este mult mai aglomerată faţă de acum câţiva ani. Larry Page, CEO al Alphabet Inc., „părintele” companiei Google, a pompat zeci de milioane de dolari în start-upuri precum Kitty Hawk şi Zee.Aero.

O mulţime de alte companii din întreaga lume au proiecte similare care se află în diferite stadii de proiectare, printre acestea se numără Airbus SE şi Boeing Co.

Chiar şi Uber Technologies Inc. susţine că lucrează la construirea unui serviciu de taxi aerian, denumit provizoriu Uber Elevate, „cred că se va întâmpla în următorii 10 ani”, a spus Dara Khosrowshahi, CEO al Uber, în cadrul unui discurs care a avut loc pe data de 22 ianuarie, la Munchen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO