Business Internaţional

Atuul lui Putin în Ucraina: apropierea iernii

Atuul lui Putin în Ucraina: apropierea iernii

Autor: Alexandru Nanu

01.09.2014, 15:53 3121

Agresiunea lui Vladimir Putin în Ucraina, menită să supună vecinul vestic şi să consolideze independenţa separatiştilor pro-ruşi beneficiază de un atu tot mai puternic cu fiecare săptămână care trece: Venirea inernii, scrie Business Insider.

"Eu cred că nimeni nu mai ia în calcul  iarna, cu excepţia Rusiei", a declarat Putin, potrivit New York Times. "Există mai multe moduri de a ajunge la rezolvarea problemei. În primul rând, trebuie să se încheie imediat ostilităţile şi să înceapă refacerea infrastructurii necesare ţării. Pentru a începe completarea rezervelor de gaze, efectuarea de operaţiuni de reparaţie necesare pentru pregătirea venirii sezonului rece.” a mai spus Putin.

"Potrivit  agenţiei U.S. Energy Information, consumul de energie primară al Ucrainei este alimentat cu gaz natural (40%) şi cărbune (28%) venit din Rusia", scrie Gurbanov, membru al organizaţiei internaţionale Rotary pentru pacea mondială  , în Duke Chronicle. "O dată cu venirea iernii pentru Ucraina, în mai puţin de patru luni, când minele de cărbune situate în partea de est a ţării sunt închise din cauza conflictelor, ucrainenii vor îngheţa în case, deoarece rezervele de gaze furnizate de Rusia sunt epuizate. Prin urmare, dacă rebelii nu reuşesc să-şi atingă scopul, Gazprom, gigantul energetic din Rusia, îl va ajuta pe Putin să câştige războiul în cele din urmă. "

Deci, remarca lui Putin ar putea fi interpretată ca o ameninţare indirectAa, conform căreia dacă armata ucraineană nu dă înapoi împotriva separatiştilor şi soldaţii ruşi nu pot înainta, atunci Moscova va folosi livrările de gaze ca pe o armă.

În 2013, gazul rusesc a reprezentat jumătate din consumul total al Ucrainei. La 16 iunie 2014, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Ucraina din cauza facturilor restante. La începutul acestei luni, Gazprom a declarat că datoriile restante ale Ucrainei pentru livrările de gaze sunt în sumă de 5,3 miliarde dolari la data de întâi august.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO