Business Internaţional

Au bătut palma: Rusia şi Ucraina au stabilit prelungirea acordului privind exporturile de cereale

Au bătut palma: Rusia şi Ucraina au stabilit...

Autor: Mihai Draghici

17.11.2022, 15:02 48

Rusia şi Ucraina sunt de acord cu prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră semnat prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

"Salut acordul tuturor părţilor de a continua iniţiativa facilitării navigaţiei sigure pe Marea Neagră pentru exporturile de cereale, alimente şi fertilizatori", a declarat Antonio Guterres, citat de agenţia Reuters.

Guterres a subliniat că menţine "angajamentul total de înlăturare a obstacolelor care rămân privind exporturile de alimente şi fertilizatori din Federaţia Rusă", unul dintre elementele centrale ale Acordului semnat în iulie de Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina.

Ministerul rus de Externe a confirmat prelungirea Acordului cu 120 de zile, începând din 18 noiembrie, prin menţinerea actualelor clauze. "Confirmăm prelungirea fără modificări a termenilor Acordului", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Surse citate de agenţia Reuters au declarat că părţile nu au ajuns încă la un acord privind exporturile de amoniac din Rusia printr-o conductă care traversează Marea Neagră. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condiţionat reluarea exporturilor de amoniac rus prin Ucraina de eliberarea de către Rusia a prizonierilor de război, iar Kremlinul a respins ideea.

"Actualizarea iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră este o veste bună pentru siguranţa alimentară globală şi pentru naţiunile aflate în dezvoltare. Următorul pas trebuie să fie rezolvarea problemei fertilizatorilor", a declarat Rebeca Grynspan, secretarul Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare, salutând "o rază de speranţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO