Business Internaţional

Au reuşit metodele ”neortodoxe” ale lui Trump să oprească Coreea de Nord? Kim Jong-un a anunţat suspendarea testelor balistice sau nucleare. Reacţia lui Donald Trump

Au reuşit metodele ”neortodoxe” ale lui Trump să oprească Coreea de Nord? Kim Jong-un a anunţat suspendarea testelor balistice sau nucleare. Reacţia lui Donald Trump

Autor: Marian Avram

21.04.2018, 08:16 1610

Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, a anunţat, sâmbătă, că ţara sa nu va mai efectua teste nucleare sau balistice şi va închide un centru nuclear din nordul ţării, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

”Din 21 aprilie, Coreea de Nord nu va mai efectua teste nucleare şi nu va mai lansa rachete balistice intercontinentale. Coreea de Nord va închide un centru nuclear din nordul ţării pentru a demonstra angajamentul faţă de promisiunile asumate”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Decizia liderului regimului de la Phenian a fost anunţată în cadrul şedinţei Comitetului Central al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord.

Potrivit sursei citate, va fi închis centrul nuclear Punggye-ri, locul în care Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi până în prezent.

Anunţul suspendării programelui nuclear a fost făcut la şedinţa plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, cu o săptămână înaintea întâlnirii dintre Kim Jong-un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. Ulterior, liderul regimului de la Phenian va avea o întâlnire şi cu preşedintele SUA, Donald Trump.

”Coreea de Nord a fost de acord să îşi suspende toate testele nucleare şi să închidă un important centru de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume. Un progres mare. Aştept cu nerăbdare summitul”, a scris Trump pe Twitter.

După anunţul lui Kim Jong-un, KCNA a relatat că suspendarea testelor nucleare ale Coreei de Nord reprezintă un punct important pentru dezarmarea globală nucleară, adăugând că Phenianul se va alătura acestor eforturi.

”Coreea de Nord nu va folosi arme nucleare atât timp cât nu există ameninţări nucleară sau provocări la adresa ei”, a subliniat KCNA.

AFACERI DE LA ZERO