Business Internaţional

Aurul a ajuns la 1.000 $/uncie, iar petrolul la 110 $ barilul

14.03.2008, 17:04 11

Pretul contractelor futures cu aur a atins 1.000 de dolari pe uncie (35 de dolari/gram), in timp ce aurul spot era cotat, la ora 12:31 GMT, in crestere cu peste 2% fata de miercuri, la 997,1 dolari pe uncie, dupa ce a inregistrat nivelul record de 997,5 dolari pe uncie.
Pretul petrolului a scazut usor pe fondul speculatiilor potrivit carora scumpirea din ultimele zile a fost exagerata pe fondul ingrijorarilor asupra unei eventuale recesiuni economice in SUA, scrie Bloomberg.
Pretul petrolului a atins valori record in ultimele trei zile, atingand miercuri maximul istoric de 110,20 dolari (70,72 euro) pe baril, in conditiile in care deprecierea dolarului si a actiunilor i-a facut pe investitori sa se orienteze catre investitiile in materii prime si marfuri.
Actiunile din SUA au scazut marti pe fondul ingrijorarilor conform carora masurile luate de banca centrala a Americii (Fed) nu vor reusi sa previna recesiunea si al problemelor firmei de investitii Carlyle.
"Pe termen scurt, exista riscul ca piata mondiala a petrolului sa fie supraalimentata. Pe termen lung, previziunile sunt optimiste, asa ca factorii macroeconomici actuali sunt ignorati", a spus Anthony Nunan, din cadrul companiei Mitsubishi.
Pretul petrolului cu livrare in luna aprilie a scazut ieri cu pana la 0,5% la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), atingand valoarea de 109,37 dolari (70,14 euro) pe baril.
Miercuri, pretul petrolului de referinta la Nymex a crescut cu 1,1%, pana la 109,92 dolari (70,49 euro) pe baril, dupa ce mai inainte atinsese valoarea de 110,20 dolari (70,72 euro) pe baril.
Cererea totala de petrol din SUA a scazut cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand o medie de 20,5 milioane de barili pe zi in ultimele patru saptamani. Rezerva de petrol brut a Americii a crescut cu 6,18 milioane de barili, pana la 311,6 milioane de barili in cursul saptamanii trecute, analistii estimasera o crestere de 1,68 de milioane de barili. Stocurile de benzina au crescut cu 1,69 milioane de barili, pana la 236 de milioane de barili, cea mai mare valoare inregistrata din anul 1993 incoace.
Rezervele de combustibil distilat, categorie ce include motorina si petrolul folosit pentru incalzire, au scazut cu 1,23 milioane de barili, pana la 116,4 milioane de barili saptamana trecuta.
Tot atunci, stocurile de petrol au fost cu 1,9% peste media aceleiasi perioade din ultimii cinci ani. Rezervele de benzina au fost si ele cu 11% mai mari decat media din ultimii cinci ani. "Au existat numeroase speculatii privind piata petrolului, insa principala grija ar trebui sa fie o scadere a cererii", a spus Justin Smirk, economist la Westpac Banking.
Moneda euro a atins un nou maxim record in raport cu dolarul american, urcand peste nivelul de 1,56 dolari pentru prima data, scrie BBC News. Scepticismul privitor la eficienta planurilor Fed de a pompa lichiditati in sistemul bancar a fost unul dintre factorii din spatele scaderii dolarului. Noul record a fost stabilit la 1,5625 dolari.
Speculatiile privitoare la posibilitatea ca Emiratele Arabe Unite sa abandoneze raportarea la dolar au slabit de asemenea dolarul.
Moneda euro a inregistrat cea mai mare crestere de o zi din ultimii peste doi ani, avansand cu peste 1,5%. Declinul dolarului a fost in acelasi timp si in spatele majorarii preturilor la petrol pana la un maxim record de peste 110 dolari pe baril.
Analistii au declarat ca exista temeri ca initiativa Fed si a altor banci centrale importante nu vor reusi sa rezolve problemele mai ample cu care se confrunta economia americana.
"Actiunea Fed va rezolva problemele de lichiditate de pe termen scurt, insa nu va tempera temerile legate de pietele de credit si de declinul pietei rezidentiale americane", a declarat Matthew Strauss, strateg in cadrul RBC Capital Markets.
Pe fondul datelor economice solide din zona euro, o reducere de rate pare mai putin probabila, in timp ce Fed este asteptata sa reduca ratele la urmatoarea sedinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO