Business Internaţional

Aurul alb al Greciei, în pericol?

Aurul alb al Greciei, în pericol?

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

08.08.2024, 00:05 256

Guvernele din sud-estul Euro­pei se luptă să aducă sub control o epidemie de pestă ovină şi caprină care ameninţă producţia de lactate şi riscă să aducă preţuri mai mari şi penurii de carne.

Un virus mortal care afectează oile şi caprele face ravagii în fermele din Grecia şi România, determinând guvernele ambelor ţări să impună restricţii asupra transportului de animale pentru a stăvili răspândirea bolii, scrie Euractiv.

Pesta caprină, cunoscută şi ca PPR, a fost detectată în Grecia prima dată în iulie. Virusul extrem de con­ta­gios a fost pentru prima dată iden­tificat pe Coasta de Fildeş în 1942 iar deşi nu infectează oamenii, acesta poate ucide până la 70% dintre anima­lele infectate.

Primul focar a izbucnit la mijlo­cul lunii iulie în Tesalia, un hub agricol din Grecia, care încă nu şi-a revenit de pe urma inundaţiilor devas­tatoare din luna septembrie a anului trecut, care au provocat daune financiare de până la 2,5 miliarde de euro şi a decimat efectivul de ani­male al regiunii.

Până acum, aproximativ 14.000 de animale au fost sacrificate şi mii sunt testate. Atena a interzis temporar trans­portul de capre şi oi. Ministrul grec al dezvoltării rurale Kostas Tsiaras a anunţat că deşi nu există do­vezi concludente privitoare la mo­dul în care a ajuns virusul în Grecia, importurile din România, care se confruntă la rândul ei cu focare în creştere, au fost suspendate.

Pentru ministru, cel mai îngrijo­rător aspect al situaţiei este detec­tarea de cazuri în orăşelul Elassona, un producător cheie de brânză feta. Feta, un produs cu denumire de ori­gine protejată, este făcută din lapte de oaie şi capră şi este considerată „aurul alb“ al Greciei.

Potrivit Euronews, Grecia pro­du­ce aproximativ 150.000 de tone de feta anual, exportând aproximativ 65% din producţia sa, jucând astfel un rol crucial pe piaţa globală a produ­selor lactate în pofida di­mensiunii sale.

Fermierii greci neagă însă că producţia feta ar putea fi în pericol în urma sacrificării a mii de animale, notează The Guardian.

Christos Tsopanos, oficial al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Grecia (SEK), susţine că există suficient lapte, iar autorităţile s-au mişcat rapid pentru a face faţă situaţiei. Deşi exporturile de Feta nu sunt în pericol, creşteri ale preţurilor pe plan local nu pot fi excluse pentru cele mai populare brânzeturi, a avertizat Tsiaras, conform Politico.

Tot în Grecia, ministrul agriculturii Kostas Tsiaras a interzis sacrificarea comercială a caprelor şi oilor, stârnind temeri de penurii de carne dacă aceasta va dura multă vreme.

Aceasta este pentru prima dată când virusul apare în Grecia şi credem că a fost importat din România în efectivele destinate sacrificării, a declarat vicepreşedintele SEK Dimitris Moskos.

Guvernul grec s-a angajat să-i susţină pe fermieri şi a sugerat că va solicita fonduri de la rezerva pe agricultură a UE pentru compensarea pierderilor, potrivit Euractiv.

Criticii susţin că verificările inadecvate au permis intrarea animalelor infectate în ţară, iar procurorul de stat a deschis o anchetă.

România are 37 de focare active în Tulcea, Constanţa şi Timiş, sacrificând peste 200.000 de animale.

Bulgaria a început de luni să ia măsuri pentru evitarea răspândirii pestei pe teritoriul său. Autorităţile bulgare dezinfectează autovehiculele şi cer teste PCR negative pentru toate animalele care pătrund pe teritoriul său.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24