Business Internaţional

Austeritatea a speriat Europa. Liderii pregătesc un „plan Marshall“ pentru relansarea economiei

Austeritatea a speriat Europa. Liderii pregătesc un „plan Marshall“ pentru relansarea economiei

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2012, 00:03 1244

Comisia Europeană pregăteşte un plan de investiţii prin care să mobilizeze fonduri de 200 de miliarde de euro din surse publice şi private pentru reactivarea creşterii economice din Uniunea Europeană, iar cancelarul german Angela Merkel se aşteaptă ca "o agendă a creşterii" să fie finalizată la timp pentru summitul european din iunie, scrie presa internaţională.

"Proiectul CE vizează lansarea unor investiţii în valoare de 200 miliarde de euro pentru infrastructură, energie regenerabilă şi tehnologie de vârf", arată publicaţia spaniolă El Pais, care citează "surse europene".

UE poate opta pentru două căi de finanţare, dar va prefera, probabil, un mecanism financiar bazat pe Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), menţionează El Pais, preluată de Le Monde. În acest mod, UE ar putea utiliza 12 miliarde de euro nefolosite de FESF pentru a atrage fonduri private care să suplimenteze resursele BEI şi să servească drept garanţie pentru lansarea de proiecte de infrastructură în parteneriat public-privat. Proiectul va include, de asemenea, "instrumente financiare sofisticate şi obligaţiuni" garantate de UE. Acestea vor servi la finanţarea proiectelor care vor fi destinate "fondurilor de pensii şi altor investitori".

Al doilea mod de finanţare presupune injectarea, de către state, a zece miliarde de euro în capitalul BEI. Această cale va fi, probabil, evitată din cauza situaţiilor financiare precare ale ţărilor.

Proiectul ar urma să fie prezentat la o reuniune a şefilor de state şi de guverne din UE organizată înainte de summitul UE de pe 28 şi 29 iunie.

Merkel, cel mai vocal propovăduitor al austerităţii, nu se opune consolidării resurselor BEI şi a unor utilizări mai flexibile ale fondurilor destinate infrastructurii pentru susţinerea creşterii economice.

"Cred că se pot consolida şi mai mult capacităţile BEI", a spus cancelarul, citat de publicaţia germană Leipziger Volkszeitung. Declaraţiile pot fi interpretate ca o inversare a poziţiei Berlinului - care insistă de mult timp că austeritatea este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro - în faţa numărului tot mai mare de voci care militează pentru orientarea spre măsuri de creştere economică, notează Le Monde.

Francois Hollande, rivalul preşedintelui Nicolas Sarkozy la alegerile din Franţa din 6 mai, merge şi mai departe declarând că este încrezător că Germania va accepta, într-un final, propunerea sa de renegociere a pactului fiscal al UE, după ce cancelarul german Angela Merkel s-a arătat pentru măsuri de stimulare a creşterii economice.

Candidatul din partea partidului socialist este favorit în sondaje şi vrea renegocierea pactului fiscal al UE şi adoptarea unor măsuri de stimulare a creşterii economice, considerând că austeritatea nu reprezintă o soluţie pentru criza datoriilor de stat din zona euro. Hollande insistă că Merkel, care se opune renegocierii pactului fiscal, va accepta în final această propunere, el considerând că declaraţiile cancelarului german arată că Europa începe să accepte avertismentele sale privind austeritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO