Business Internaţional

Austeritatea duce creşterea PIB aproape de zero în Portugalia

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2010, 18:56 17

Măsurile de austeritate menite să diminueze deficitul bugetar alPortugaliei, unul dintre cele mai mari din Europa, sunt vitalepentru recâştigarea încrederii investitorilor, a declarat ministrulde finanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos, admiţând înacelaşi timp că acestea vor reduce ritmul de creştere a economieiţării anul viitor, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul se aşteaptă ca PIB-ul Portugaliei să avanseze cu 1,3%în acest an, însă măsurile drastice de austeritate incluse înpropunere vor contribui la o încetinire a creşterii PIB la 0,2% în2011, a declarat Teixeira dos Santos, pentru că măsurile vor aveaefect asupra cererii interne.

Estimările de creştere ale guvernului se situează uşor pestecele ale Băncii Portugaliei, care a anunţat săptămâna trecută că seaşteaptă la o creştere de 1,2% în acest an şi la stagnare anulviitor.

Primul-ministru Jose Socrates a propus iniţial o serie de măsuridure de austeritate pentru acest an şi anul viitor, menite săreducă deficitul bugetar de la 9,3% din PIB în 2009 la 7,3% înacest an şi 4,6% în 2011. Obiectivul este reducerea deficitului la2,8% din PIB în 2013. Teixeira dos Santos a confirmat ţintele dedeficit.

Guvernul minoritar al lui Socrates are nevoie de sprijinul celpuţin a unui alt partid pentru trecerea bugetului. În ultimelesăptămâni, principalul partid de opoziţie, PSD, a declarat că nu vaaproba bugetul pe 2011 dacă guvernul insistă asupra unor majorăride taxe.

Propunerile guvernului includ o majorare a TVA până la 23% de la21% şi reduceri salariale în cazul bugetarilor.

Socrates a indicat că va demisiona dacă bugetul pe 2011 nu va fiaprobat, decizie care va lăsa ţara într-o situaţie fărăprecedent.

Oficialii UE, banca centrală a Portugaliei şi Standard &Poor's au salutat noile măsuri de austeritate, însă sindicatele auprogramat o grevă generală pe 24 noiembrie.

Parlamentul trebuie să voteze asupra bugetului pe 2011 până lasfârşitul lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO