Business Internaţional

Austria a vândut obligaţiuni de un secol cu un randament de aproape 1,2%, iar investitorii sunt în delir

Austria a vândut obligaţiuni de un secol cu un...

Autor: Iulian Tenchiu

22.07.2019, 19:32 4746

În 2017, Austria a scos la vânzare obligaţiuni de 100 de ani, pe fondul interesului manifestat din partea investitorilor. Cererea investitorilor a continuat să se manifeste şi în 2019, motiv pentru care Austria pune din nou în vânzare aceste obligaţiuni pe termen lung, care au un randament de aproximativ 1,17 %, scrie Financial Times.

Republica Austriacă, a cărei existenţă ca ţară datează de numai 101 ani, a depăşit toate recordurile în urmă cu doi ani, când a făcut prima emisiune de obligaţiuni cu scandenţă la 100 de ani din lume, pentru care a obţinut 3,5 miliarde de euro, la un randament de 2,1%.

De atunci, obligaţiunile au reuşit să câştige în plus un randament de până la 1,16%, reflectând dorinţa investitorilor de a obţine profit într-un moment când datoria publică a multor state europene este în teritoriu negativ, iar băncile centrale dau indicii că va urma o suplimentare a măsurilor de relaxare monetară.

Randamentul acestei noi tranşe de obligaţiuni, va ajunge la maturitate în 2117, iar momentan acesta a ajuns la un prag de 1.17%, în timp ce obligaţiunile pe cinci ani au fost vândute la un randament negativ de 0.43%.

Potrivit unui bancher, este pentru prima dată când o datorie suverană (cu scadenţă la 5 ani) a fost vândută cu un randament mai mic decât dobânda plătită de Banca Centrală Europeană la depozite, de -0,4%.

„Am fost foarte surprins că a mers atât de bine. Nu există niciun investitor care crede că ratele vor creşte”, a declarat bancherul.

BCE s-a alăturat iniţiativei lansate de Rezerva Federală a Statelor Unite, semnalând disponibilitatea de a reduce în continuare ratele dobânzilor în cazul înrăutăţirii condiţiilor economice. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat săptămâna trecută că banca ar putea relansa programul de relaxare cantitativă de 2,6 trilioane de euro, dacă situaţia inflaţiei nu se îmbunătăţeşte.

Vânzarea obligaţiunilor austriece evidenţiază, de asemenea, că evenimentele politice tumultoase, cum ar fi recenta demitere a cancelarului Sebastian Kurz, nu au afectat cererea investitorilor pentru obligaţiunile ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO