Business Internaţional

Autorităţile americane cer extrădarea hackerilor români care au spart calculatoarele din Washington

Autorităţile americane cer extrădarea hackerilor...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

13.02.2018, 10:52 139

„La data de 12.02.2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a transmis Curţii de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare, cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane împotriva a doi cetăţeni români, respectv Mihai Alexandru Işvanca şi Cismaru Eveline, urmăriţi internaţional pentru săvârşirea infracţiunilor de conspiraţie la comiterea fraudei prin cablu şi complicitate, conspiraţie la comiterea fraudei prin calculator, acces neautorizat la un calculator cu intenţia de a comite o fraudă şi complicitate, avarierea intenţionată a unui calculator protejat şi complicitate, ameninţarea cu avarierea unui calculator în scopul extorcării şi complicitate”, se arată într-un comunicat al PCAB, remis MEDIAFAX.

Concret, cei doi ar fi accesat, în perioada ianuarie-decembrie 2017, neautorizat, calculatoarele conectate cu camerele de supraveghere ale Departamentului de Poliţie Metropolitană din Washington DC, lansând atacuri asupra acestora pentru a introduce programe informatice „ransomware”, care au blocat şi avariat unităţile.

Pentru decriptarea şi recuperarea fiecărui calculator, aceştia au solicitat o plată de răscumpărare.

Mai mult, prin intermediul unui calculator convertit, au lansat de la distanţă diferite programe în scopul sustragerii de informaţii bancare, parole şi date de identificare personale ce puteau fi folosite pentru a deschide conturi şi a obţine astfel în mod fraudulos bani sau alte bunuri, folosind identităţile furate, mai precizează reprezentanţii Parchetului.

Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestaţi în România pe 15 decembrie, în urma incidentului care a compromis sistemul informatic privind gestionarea supravegherii video, din cadrul Poliţiei Metropolitane din Washington.

Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate.

"Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecţie a Serviciului Secret şi a potenţialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidenţială din 2017", a precizat procurorul american Jessie K. Liu, în luna decembrie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO