Business Internaţional

Autorităţile americane resping listarea unui ETF pe bitcoin, iar moneda virtuală scade puternic

Autorităţile americane resping listarea unui ETF pe...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 00:00 584
Autoritatea de reglementare a pieţelor americane de capital, SEC, a respins o cerere de listare a ceea ce ar fi constituit primul ETF din SUA avand la bază moneda virtuală bitcoin, scrie Reuters. Investitorii Cameron şi Tyler Winklevoss încearcă de mai mult de trei ani să convingă SEC să permită aducerea ETF-ului bazat pe bitcoin pe piaţă. Bursa Bats a CBOE aplicase pentru listarea ETF-ului. Preţul monedei virtuale a scăzut puternic, cu pană la 18%, imediat după anunţarea deciziei SEC înainte de a-şi reveni uşor. Ultimul preţ s-a situat la 1.098 dolari, în scădere cu 7,8%. Bitcoin urcase la un nivel record de aproape 1.300 dolari în această lună, peste preţul unciei de aur, pe fondul speculaţiilor investitorilor că un ETF pe bitcoin ar putea atrage mai mulţi oameni către acest activ. "Comisia crede că pieţele pentru bitcoin sunt nereglementate. Comisia remarcă faptul că bitcoin este încă în primele sale faze de dezvoltare şi că, în timp, s-ar putea dezvolta pieţe reglementate avand legătură cu această monedă", se arată într-o declaraţie a SEC. 

Autorităţile au semne de întrebare şi temeri privitoare la cum ar putea funcţiona astfel de fonduri şi dacă acestea ar putea fi tranzacţionate efectiv, potrivit unei surse familiare cu modul de a gandi al SEC. "Am început această călătorie cu aproape patru ani în urmă şI suntem decişi să mergem pană la capăt", a declarat Tyler Winklevoss, CFO al Digital Asset Services. "Suntem de acord cu SEC că reglementarea şi supravegherea sunt importante pentru sănătatea oricărei pieţe şI pentru siguranţa tuturor investitorilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO