Business Internaţional

Autorităţile italiene îi investighează pe şefii Prada pentru evaziune fiscală

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican, Bogdan Cojocaru

30.09.2014, 00:05 536
Autorităţile de control fiscal din Italia investighează acurateţea declara­ţiilor personale de venit ale celor doi directori executivi ai casei de modă de lux Prada, soţii Miuccia Prada Bianchi şi Patrizio Bertelli, ca parte a unei acţiuni mai cuprinzătoare şi mai agresive de combatere a evaziunii fiscale în contextul în care Italia are datorii de 2.000 de miliarde de euro, scrie presa internaţională.

Cei doi codirectori executivi Miuccia Prada Bianchi şi Patrizio Bertelli au fost informaţi despre o investigaţie „care vizează corectitu­di­nea unor declaraţii fiscale din trecut privind veniturile personale din com­panii deţinute în străinătate“, a anunţat grupul Prada, listat pe bursa din Hong Kong. Prada a precizat că nici com­pania, nici vreuna dintre subsidiarele acesteia nu sunt vizate de investigaţie.

Autorităţile din Italia au introdus anul trecut un sistem de „divulgare voluntară“ a veniturilor taxabile nede­clarate menit să încurajeze companiile italiene să se întoarcă din paradisurile fiscale în care îşi aveau înregistrat sediul de teama schimbărilor dese ale legis­laţiei fiscale, care reflectă schimbările frecvente de guvern.

Prada a semnat în decembrie anul trecut un astfel de acord de divulgare voluntară, iar cei doi executivi au plătit aproximativ 400 de milioane de euro către autorităţile fiscale în contul taxelor care corespundeau veniturilor nedeclarate. Pe baza acestor dezvăluiri voluntare, procuratura a declanşat la începutul anului o anchetă care a vizat o perioadă de zece ani de evaziune fiscală, timp în care sediul grupului a fost în Luxemburg. Şeful agenţiei fiscale din Italia Salvatore Lampone a declarat la începutul anului că având în vedere că Prada a plătit de bunăvoie toate taxele pe care le datora, nu ar mai trebui să aibă loc nicio investigaţie suplimentară. Totuşi, magistraţii au dreptul de a decide dacă să continue investigaţia sau s-o oprească.

Explicaţia pentru recenta intensificare a agresivităţii acţiunilor fiscului italian în lumea modei este că autorităţile văd „antreprenorii italieni activi în industria modei ca fiind printre cele mai uşoare ţinte pentru că afacerile lor sunt internaţionale prin definiţie”, spunea în februarie pentru The Financial Times Luigi Macioce, avocat la firma Withers din Milano.

Actuala investigaţie este cea mai recentă care vizează industria modei. În mai 2009 casa de modă Dolce & Gabbana a fost acuzată de evaziune fiscală pentru că a mutat active de aproximativ 250 de milioane de euro în Luxemburg în perioada 2004-2006. Cei doi fondatori Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au primit condamnare cu suspendare.

 În afară de Prada şi Dolce & Gabbana, poliţia italiană a mai investigat şi grupul Marzotto în 2013, cu o tradiţie de peste două sute de ani în domeniul textilelor, dar şi grupul Bulgari. Autorităţile au confiscat active ale celor două familii, acuzate de evaziun efiscală.

Şi fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi a fost anchetat, printre altele pentru evaziune fiscală şi în prezent face muncă în folosul comunităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO