Business Internaţional

Autorităţile se află pe ”ultima sută de metri” a negocierilor cu Microsoft pentru continuarea suportului pentru Windows XP

Autorităţile se află pe ”ultima sută de metri” a...

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

17.07.2014, 11:14 721

Ministrul pentru Societatea Informaţională a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că Guvernul României a decis în mod clar că va negocia şi va primi un preţ corect, "pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Fiind o licenţă foarte veche pentru Windows XP, Microsoft a decis să nu mai acorde în mod automat pe sistemul vechi acest suport tehnic. Discuţia cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru XP se află pe ultima sută de metri, probabil că perioada lunii august va fi singura care va temporiza puţin activitatea comisiei interministeriale. Guvernul României a decis în mod clar că va negocia şi va primi un preţ corect, pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft poate oferi pe XP o gamă foarte largă de servicii. Am venit cu o negociere şi aşteptăm ofertele de plăţi finale şi mecanismele prin care vom face aceste plăţi. Nu excludem niciuna dintre cele două variante, închiriere sau cumpărare, privind licenţele Microsoft", a spus Răzvan Cotovelea.

Potrivit acestuia, contractul cu Microsoft va fi unul extrem de transparent şi România "va plăti până la ultimul cent, până la ultimul euro, numai pe ceea ce are nevoie".

Răzvan Cotovelea a subliniat că problema România privind licenţele Windows XP a ajuns să fie critică deoarece în perioada 2009-2010 a fost interzisă achiziţionarea de calculatoare noi, din motive de criză financiară.

"Un calculator nou folosea alt sistem de operare şi am ajuns după patru ani să avem o infrastructură IT extrem de veche, cu licenţe care nu se mai fabrică acum şi pentru care producătorul nu se mai obligă să finanţeze suportul tehnic", a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Răzvan Cotovelea va participa, joi, la o întâlnire a Clusterului IT la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Microsoft a întrerupt, în aprilie, suportul tehnic şi de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani şi care este utilizat încă de unul din trei PC-uri din România.

Elementele financiare ale acordului privind extinderea suportului tehnic şi de securitate pentru licenţele Windows XP utilizate în domeniul guvernamental ar putea fi făcute publice până la 1 septembrie, declara, în 10 iunie, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO