Business Internaţional

Autorităţile sunt în alertă: Franţa începe să elibereze sute de oameni acuzaţi de terorism sau care s-au radicalizat

Autorităţile sunt în alertă: Franţa începe să...

Autor: Răzvan Botea

17.07.2018, 12:18 4340

Naţiunea francează este speriată pe măsură ce sentinţele persoanelor acuzate de terorism sunt pe cale să se sfârşească, scrie The Wall Street Journal.

În săptămânile care urmează, vor fi eliberaţi sute de deţinuţi care s-au radicalizat în timpul războiului din Siria şi în timpul ascensiunii Statului Islamic.

Odată cu eliberarea acestora, autorităţile franceze care se ocupă de combaterea terorismului sunt nevoite să ia noi măsuri. Se va înfiinţa o unitate nouă, care se va ocupa exclusiv de supravegherea foştilor deţinuţi.

„Vorbim de un risc imens. Vedem persoane cărora li se termină sentinţele şi care nu s-au reabilitat, ba din contră, timpul petrecut încarceraţi este posibil să-i determine la acte şi mai extremiste”, spune procurorul francez Francois Molins.

Printre deţinuţii deja eliberaţi se numără şi Djamel Beghal, care a fost condamnat de două ori pentru acte de terorism, o dată în 2001 şi o dată în 2013. Autorităţile franceze spun despre acesta că i-a mentorat pe autorii atacului din 2015 asupra redacţiei pubicaţiei franceze Charlie Hebdo.

Aproximativ 50 de persoane acuzate de acte de terorism şi alte 400 considerate radicalizate vor fi eliberate până la sfţrşitul anului 2019, potrivit Ministerului Justiţiei din Franţa.

Într-o ţară speriată de actele de terorism, eliberările care urmează vor pune la încercare capacitatea autorităţilor de a combate acest fenomen. Unii deţinuţi au fost închişi pentru acte care nu ţin de terorism, dar în închisoare, aceştia s-au radicalizat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO