Business Internaţional

Autorul atacurilor din Norvegia: Mai bine ucideţi prea mulţi decât prea puţini

Autorul atacurilor din Norvegia: Mai bine ucideţi prea mulţi decât prea puţini

Autor: Mediafax

25.07.2011, 13:44 1692

Autorul atacurilor de vineri din Norvegia, Anders Breivik, arecrutat adepţi britanici într-un complot vizând să atace centralenucleare, în campania sa menită să elimine musulmanii din Europa,relatează Daily Express, citată de Mediafax.

Acţiunile lui Breivik reies din manifestul de 1.500 de pagini cutitlul "O declaraţie europeană de independenţă". Norvegianul apetrecut nouă ani plănuind atacurile de vineri, soldate cu 93 demorţi, care au vizat clădiri guvernamentale din Oslo şi o reuniunea tineretului laburist de pe insula Utoeya, din apropiereacapitalei.

El a încercat să reînfiinţeze Cavalerii Templieri din secolulXII, ca o organizaţie teroristă secretă, şi le cerea adepţilor săpoarte uniforme de tip militar şi să înlăture musulmanii din Europapână în 2020. Breivik, care şi-a alocat titlul de Comandant CavalerJustiţiar, a întocmit un plan care include detalii privind creareaunor arme biologice.

Doi britanici l-au ajutat să înfiinţeze organizaţia şi avea şiun mentor englez, pe care l-a cunoscut în cursul unei reuniuniextremiste la Londra, în 2002. El se referea la acest bărbat subnumele de cod Richard, inimă-de-leu.

Breivik, în vârstă de 32 de ani, a dezvăluit că i-a recrutat pebritanici, care nu au fost numiţi, alături de alte şapte persoane,din Franţa, Germania, Olanda, Grecia, Rusia, Norvegia şiSerbia.

"Ordinul este să serviţi ca o organizaţie indigenă armată pentrudrepturi şi ca o mişcare cruciată (împotriva Jihadului). Odată cedecideţi să loviţi, este mai bine să ucideţi prea mulţi decât preapuţini, ori riscaţi să reduceţi impactul ideologic dorit alloviturii", scria el. "Nu vă cereţi scuze, nu inventaţi scuze şi nuvă exprimaţi regretul, pentru că acţionaţi în autoapărare într-omanieră anticipată". Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO