Business Internaţional

Aventura unui hedge fund de peste 38 miliarde dolari în Seria A: Cum funcţionează relaţia dintre fondul Elliott şi faimosul club de fotbal AC Milan

Aventura unui hedge fund de peste 38 miliarde dolari în...

Autor: Alex Ciutacu

08.10.2019, 10:47 540

În octombrie 2018, fostul fundaş italian Paolo Maldini stătea de vorbă cu investitorul Gordon Singer. Fostul căpitan al AC Milan şi al naţionalei Italiei încerca să îl convingă pe şeful biroului londonez al Elliott Management, un fond de hedging de 38,2 miliarde dolari – fondat de tatăl lui Gordon, Paul – să deschidă carnetul de cecuri.

Mai devreme în acelaşi an, într-o mişcare spectaculoasă pe care până şi executivii Elliott o consideră cea mai ambiţioasă tranzacţie de când fondul purta o dispută cu guvernul Argentinei asupra datoriilor suverane, fondul de hedgind a preluat controlul clubului italian cu tradiţie.

În continuare, Gordon Singer a fost rugat de echipă să plătească un transfer de 35 milioane de euro pentru atacantul brazilian Lucas Paqueta, însă tranzacţia s-a lovit de situaţia financiară precară în care era clubul când a fost preluat de fondul de hedging. Maldini, numit anul acesta director tehnic al clubului, a încercat să-i convingă pe investitori că acest pariu merită făcut pentru că ar putea schimba direcţia clubului.

„Să o facem”, decide Gordon Singer, potrivit Financial Times.

„A fost o mişcare ce ne-a dat nouă multă energie”, îşi aminteşte Paolo Maldini.

Discuţia de atunci dintre o legendă a fotbalului şi un gigant financiar londonez ilustrează una dintre cele mai fascinante problematici atât din industria fotbalului, cât şi din businessul Italian –poate unul dintre cele mai mari fonduri de hedging să găsească o formulă pentru a avea success în industria volatilă a fotbalului?

Executivii Elliott susţin că planul lor pentru milanezi este axat pe profit: meciuri castigate pe teren, venituri majorate în afara lui, creşterea valorii clublui şi vânzarea lui pentru profituri sănătoase. Dar până acum această reţetă nu a avut succesul sperat.

Potrivit FT, planurile Elliott pentru AC Milan au fost puse cap la cap din mai multe interviuri cu executivi ai celor două organizaţii, discuţii cu bancheri, agenţi, analişti, şi oficialii cluburilor rivale.

Misiunea Elliott este de a readuce la viaţă un gigant prăbuşit. AC Milan a câştigat sezonul în liga de fotbal Seria A din Italia ultima data în 2011. Mai mult, echipa nu a reuşit să se califice în Champions League deloc în ultimele cinci sezoane.

În ultimul deceniu, veniturile anuale ale clubului au stagnat la circa 200 milioane de euro, potrivit datelor Deloitte.

Pentru comparaţie, Real Madrid, clubul cu cele mai mari încasări din lume, şi-a dublat veniturile în aceeaşi perioadă la 750 milioane de euro pe an.

Mai mult, în timp ce AC Milan avea o echipă plină de jucători precum Marco van Basten şi Kaka, clubul este forţat acum să mizeze pe talente mai puţin cunoscute precum Paqueta.

Miza este ridicată şi pentru investitori în contextul în care un potential eşec al Elliott de a readuce la viaţă şi la profit clubul Italian – în special în Italia unde fondul de hedging este implicat în afaceri şi cu Telecom Italia şi CNH Industrial, un producător de tractoare controlat de familia Agneli, care deţine şi clubul Juventus – ar fi o lovitură dureroasă.

„Cred că va fi foarte greu să întorci businessul şi să îl vinzi pentru 1 miliard de dolari. Continui să cred că există un plan mult mai puternic pe care nu îl văd eu. În acelaşi timp ar putea fi vorba şi de faptul că fiul lui Paul Singer a vrut atât de mult să se implicie în fotbal şi au atât de mulţi bani încât nu există de fapt niciun plan mai puternic”,spune unul dintre executivii clubului pentru FT, care a decis să rămână anonim.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO