Business Internaţional

Averile celor mai bogaţi 500 de francezi au atins un nivel record. Cel mai mare miliardar este patronul gigantului din industria luxului Louis Vuitton

Averile celor mai bogaţi 500 de francezi au atins un...

Autor: Mihai Gîţu

09.07.2015, 16:32 674

Cei mai bogaţi 500 de francezi au averi cumulate de 460 miliarde euro, cel mai mare nivel din 1996 până în prezent, potrivit clasamentului anual publicat de Challenges. 1996 este anul în care revista franceză a început să realizeze acest top, care include veniturile familiilor bogate, moştenitorilor de averi, acţionarilor şi oamenilor de afaceri. La acea vreme, Franţa avea 86 miliardari, faţă de 74 de astăzi, doar că în 1996 circula francul francez.

În top 10, personalităţile variază foarte puţin de la an la an. În ediţia din 2015 a clasamentului, pe prima poziţie se află Bernard Arnault, patronul LVMH, cel mai mare producător de bunuri de lux din lume şi deţinătorul celui mai valoros brand de lux la nivel mondial, Louis Vuitton, cu o avere de 34,66 miliarde euro.

Acesta a intrat şi pe piaţa din România în 2008, cu un magazin. Unitatea a terminat anul trecut cu afaceri de 20,3 milioane de lei şi cu o marjă de profit de aproape 20%. Tot în top 10 se regăsesc Liliane Bettencourt, acţionarul principal al companiei L'Oréal, Vincent Bolloré, CEO-ul grupului de investiţii Bolloré şi Gérard Mulliez, fondatorul lanţului de supermarketuri Auchan.

Lista primilor zece este încheiată de Xavier Niel, fondatorul companiei de telecomunicaţii Iliad, cu 7,83 miliarde euro. Sunt de notat câteva schimbări relevante: intrarea în top 10 a lui Patrick Drahi, patronul serviciului de telecomunicaţii Numéricable-SFR. Achiziţiile sale i-au permis să avanseze într-un singur an de pe poziţia a 12-a pe poziţia a şasea, cu o creştere a averii de 16,7 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO