Business Internaţional

Un avertisment pentru Big 4? Scandalul din China în care este implicat PwC ia proporţii. Este gigantul occidental din audit ţap ispăşitor pentru neregulile din sectorul imobiliar chinez, care trage în jos economia Chinei?

Un avertisment pentru Big 4? Scandalul din China în care...

Autor: Catalina Apostoiu

11.09.2024, 00:05 792

PwC va aduce un senior partner din Marea Britanie pentru a-i con­du­ce operaţiunile din China, în condi­ţiile în care consecinţele negative ale auditului dezvoltatorului imobiliar falimentat Evergrande iau amploare.

Liderii globali ai firmei de con­tabilitate au desemnat-o pe Hemione Hudson, care a ajuns pe locul doi în cursa pentru conducerea PwC UK la începutul acestui an, pentru a condu­ce divizia chinezească lovită de scandal, au declarat surse familiare cu situaţia pentru Financial Times.

Spre deosebire de multinaţiona­lele tradiţionale, PwC operează ca o reţea de parteneriate independente, deţinute local, astfel că desemnarea unui outsider la conducerea unei fir­me membre reprezintă un pas ex­trem de neobişnuit.

Decizia evidenţiază îngrijorarea firmei din Big 4 cu privire la adânci­mea crizei de care e cuprinsă PwC China, care a transmis clienţilor că se aşteaptă ca Beijingul să impună o amendă substanţială şi o suspendare de şase luni ale operaţiunilor sale ca pedeapsă pentru deficienţele legate de auditurile Evergrande.

Compania a fost cel mai mare dezvoltator imobiliar al Chinei, însă Beijingul a descoperit că a declarat venituri cu aproape 80 miliarde de dolari peste nivelul real în anii de dinaintea defaultului din 2021. PwC se ocupase de auditare încă din 2009.

PwC China operează deja dispo­ni­bilizări în aşteptarea unui impact financiar masiv de pe urma scanda­lului Evergrande, iar un număr mare de clienţi, în special companii de stat, au renunţat la serviciile sale de audit de la începutul anului. Sporindu-i ne­ca­zul, lichidatorul Evergrande, Alva­rez & Marsal, a dat în judecată PwC în martie pentru neglijenţă în recupe­rarea fondurilor pentru creditori, notează The Wall Street Journal.

Ambele divizii din China ale PwC au renunţat la auditarea Ever­grande în ianuarie 2023, invocând in­capaci­tatea de a accesa informaţii che­ie după ce acestea au emis o opi­nie „curată“ timp de 15 ani con­secutiv.

Problemele din China ale PwC au reaprins dezbaterile privitoare la calitatea auditului în ţară, pe care autorităţile americane şi unele firme de contabilitate o cataloghează drept deficitară.

KPMG, Deloitte şi Ernst & Young, celelalte firme Big Four de contabilitate, au auditat şi ele dezvoltatori chinezi care au intrat ulterior în incapacitate de plată. Niciuna dintre acestea nu sunt anchetate cu privire la auditurile din sectorul chinez de real estate.

PwC a devenit cel mai mare auditor din China după fuziunea cu birourile locale ale Arthur Andersen la începutul anilor 2000. Datorită dimensiunii şi statutului său, PwC a devenit o alegere logică pentru mulţi dezvoltatori.

Cu mult înainte ca industria imobiliară să înceapă să aibă probleme şi să atragă furia Beijing-ului, unii analişti avertizau că aceasta este plină de tertipuri financiare şi au făcut apel la auditori să fie mai atenţi.

Pe de altă parte, firmele chineze tind să le plătească auditorilor foarte puţin în raport cu ceea ce aceştia primesc de la marile companii din SUA. Comisioanele mai mici înseamnă că firmele de audit adesea nu dispun de suficienţi angajaţi şi tind să recruteze persoane cu mai puţină experienţă, spun profesioniştii din industrie.