Business Internaţional

Avertisment de la BCE: Îmbătrânirea populaţiei din zona euro va eroda creşterea economică pe termen lung

Avertisment de la BCE: Îmbătrânirea populaţiei din...

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2018, 22:38 299

După ani de nesiguranţă economică, strategii Băncii Centrale Europene au un nou motiv pentru a menţine dobânzile din regiune scăzute: ritmul rapid de îmbătrânire a populaţiei zonei euro, scrie Financial Times.

Populaţia din ce în ce mai îmbătânită a zonei riscă să apese asupra creşterii economice şi să sporească presiunile asupra strategilor în sensul menţinerii dobânzilor la niveluri scăzute în dece­niile următoare, relevă un studiu realizat de banca centrală ce averti­zează cu pri­vire la nevoia de a lua în calcul efectele schimbărilor demografice.

Natalitatea în scădere şi creşterea speranţei de viaţă încep să exercite un impact major asupra economiei Europei.

Ratele economisirii au crescut, în timp ce piaţa muncii urmează să se restrângă, iar povara asupra vistieriilor statelor constituită de plăţile mai mari în contul pensiilor şi de costurile legate de serviciile medicale pune în pericol soliditatea finanţelor guvernamentale.

Cât priveşte băncile centrale, combinaţia acestor efecte este de aşteptat să sporească presiunea pentru menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut.

Studiul BCE admite că presiunea exercitată de factorul demografic asupra dobânzilor se va resimţi treptat, în timp, însă atâta timp cât ţinta de inflaţie a băncii rămâne neschimbată, pe viitor „s-ar putea resimţi dificultăţi la nivelul politicii monetare“ din cauza incapacităţii strategilor de a reduce şi mai mult dobânzile.

Acest lucru ar însemna că strategii vor fi forţaţi să se bazeze pe măsuri mai extreme cum ar fi controlarea aşteptărilor privind direcţia politicii monetare („forward guidance“, sau achiziţii de active.

Dobânzile nu sunt aşteptate să crească până la mijlocul anului viitor, iar recent preşedintele BCE Mario Draghi a indicat că orice majorări vor fi operate într-un ritm lent, gradual.

Îmbătrânirea populaţiilor reprezintă doar unul din factorii care-i fac pe economişti să creadă că bancherii centrali vor avea dificultăţi în a majora dobânzile la nivelurile de dinaintea crizei.

În pofida revenirii pe creştere a economiilor avansate, inflaţia rămâne scăzută.

Problema îmbătrânirii popilaţiilor se resimte la nivelul tuturor economiilor avansate, cu precădere în Japonia.

În studiul menţionat, BCE sfătuieşte de asemenea guvernele din zona euro să majoreze treptat vârstele de pensionare. „Noi reforme în acest domeniu sunt esenţiale şi nu ar trebui amânate“, se arată în studiu.

Populaţia Europei este de aşteptat să crească la 352 milioane în 2040, înainte de a scădea la 345 milioane în 2070. Totuşi, rata natalităţii nu este aşteptată să crească dramatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO