Business Internaţional

Avertisment de la Capital Economics: războiul din Ucraina va provoca recesiuni în Europa Centrală şi de Est

Avertisment de la Capital Economics: războiul din...

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2022, 22:07 1053

Economia Rusiei „se va prăbuşi“, Ucraina va fi „devastată“, în timp ce efectele conflictului din Ucraina şi ale sancţiunilor ar putea arunca mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est în recesiune în acest an, potrivit unui nou set de estimări publicat de compania britanică de consultanţă Capital Economics, scrie Intellinews.

„Războiul din Ucraina a provocat un şoc major la care economiile din Europa emergentă sunt printre cele mai expuse din lume“, potrivit Capital Economics.

Pentru Rusia, impactul sancţiunilor va duce la o scădere cu 12% a PIB-ului în acest an, inflaţia va atinge 23%. PIB-ul rusesc se va contracta cu 1,5% în 2023, susţine compania de consultanţă.

Aceasta estimează că economia ucraineană s-ar putea înjumătăţi în acest an, având în vedere experienţa altor state care au trecut prin războaie. Totuşi, economia şi-ar putea reveni în 2023.

Impactul pierderii schimburilor comerciale cu Rusia şi Ucraina, cât şi creşterea puternică a costurilor energetice vor arunca Bulgaria, Slovacia şi statele baltice în două trimestre de creştere negativă (definiţia recesiunii), potrivit companiei de consultanţă, cunoscută pentru estimările pesimiste, şi vor tăia creşterea PIB-ului la nivelul întregii regiuni.

Rata inflaţiei va fi alcătuită din două cifre din cauza preţurilor ma­teriilor prime şi problemelor existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare, urmând să apese puternic asupra veniturilor şi consumului.

Creşterea din regiune va fi afectată şi de cererea externă mai slabă din zona euro, iar băncile centrale vor fi obligate să continue înăsprirea politicii monetare. Băncile centrale din regiune vor menţine probabil ratele dobânzii ridicate pentru reducerea aşteptărilor inflaţioniste.

Între timp, dezechilibrele macroeconomice, riscul unei recesiuni în zona euro şi scumpirea creditării la nivel mondial vor duce la deprecierea monedelor din regiune.

Pentru Polonia şi Ungaria, Capital Economics anticipează o creştere mai solidă datorită politicii fiscale relaxate îmbrăţişate de guvernele radicale de dreapta ale acestor ţări, cât şi dinamicii mai bune de pe pieţele muncii, pentru Polonia fiind anticipată o creştere a salariilor nominale de 12% în acest an.

Pentru Cehia, inflaţia ridicată înseamnă că creşterea salariilor reale din T1 va rămâne profund negativă, în special având în vedere faptul că guvernul de centru dreapta nu protejează complet consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Creşterea creditării va rămâne modestă din cauza politicii monetare stricte a băncii centrale. Capital Economics anticipează un declin economic în T2 şi o creştere de doar 2% pe întregul an 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO