Business Internaţional

Avertisment dur din partea NATO. Ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina?

Avertisment dur din partea NATO. Ce se va întâmpla cu...

Autor: Petru Mazilu

19.06.2022, 08:36 2176

Războiul din Ucraina ar putea ţine ani de zile, a declarat duminică şeful NATO. Rusia şi-a intensificat atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidat la aderarea la blocul comunitar.

Jens Stoltenberg a declarat că furnizarea de armament de ultimă generaţie pentru trupele ucrainene ar spori şansele de a elibera regiunea Donbas de sub controlul Rusiei, potrivit ziarului german Bild am Sonntag.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunţăm la susţinerea Ucrainei. Chiar dacă costurile sunt ridicate, nu doar pentru sprijinul militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi alimente", a declarat Stoltenberg, secretarul general al alianţei militare.

Premierul britanic Boris Johnson, care vineri a vizitat Kievul, a vorbit despre pregătirile pentru un război de lungă durată.

Acest lucru înseamnă că „Ucraina primeşte arme, echipamente, muniţii şi pregătire mai rapid decât invadatorul", a scris Johnson într-un articol publicat în Sunday Times din Londra.

„Timpul este factorul vital. Totul va depinde de faptul dacă Ucraina îşi poate consolida capacitatea de a-şi apăra solul mai repede decât Rusia îşi poate reînnoi capacitatea de atac", a mai scris premierul.

Vorbind cu reporterii sâmbătă, Johnson a subliniat necesitatea de a evita „oboseala Ucrainei". Cu forţele ruseşti care „avansează centimetru cu centimetru", aliaţii trebuie să le arate ucrainenilor că sunt acolo pentru a-i sprijini pentru o perioadă lungă de timp, a spus el.

Ucraina a primit un impuls semnificativ vineri, când Comisia Europeană a recomandat-o pentru statutul de ţară candidată, o decizie pe care naţiunile Uniunii Europene sunt aşteptate să o aprobe la un summit în această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO