• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Business Internaţional

Avertisment: Germania ar putea redeveni „bolnavul Europei“ din cauza slăbiciunii generalizate din următorul deceniu

Avertisment: Germania ar putea redeveni „bolnavul Europei“ din cauza slăbiciunii generalizate din următorul deceniu

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2020, 00:03 37918

Economiştii se aşteaptă ca următorul deceniu să fie pentru Germania, cea mai mare economie europeană, unul de performanţe modeste, aceasta urmând să fie redenumită din acest motiv „bolnavul Europei“, scrie The Wall Street Journal.

Creşterea economiei germane a atins un minim pe şase ani în 2019, în condiţiile în care aceasta s-a confruntat cu dificultăţi în industria auto, vitală pentru ea, cu o creştere economică în încetinire din partea Chinei şi cu impactul conflictelor comerciale la nivel mondial. Cu o creştere a PIB-ului de numai 0,6% anul trecut, economia Germaniei a avansat în cel mai lent ritm din 2013, anul de apogeu al crizei datoriilor din zona euro, trasă în jos fiind de un declin de 3,6% al sectorului manufacturier. În pofida clarificării Brexi­tului şi semnării unei prime faze a acordului comercial dintre SUA şi China, economiştii se aşteaptă ca economia Ger­ma­niei să înregistreze o creştere extrem de modestă în acest an.

Guvernul german şi-a revizuit recent estimarea de creştere economică pe acest an la 1,1% de la 1%, potrivit Reuters. Cea mai mare economie europeană a evitat la mustaţă recesiunea anul trecut, iar sondajul lunar realizat de institutul Ifo arată că încrederea companiilor a scăzut, fapt ce sugerează că economia a avut un început de an slab.

Riscurile pe termen scurt includ intensificarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi UE, absenţa unui pact privitor la relaţiile comerciale viitoare dintre UE şi UK, încetinirea economiei chineze şi reticenţa Berlinului în a-şi creşte cheltuielile, scrie The Wall Street Journal.

Pe termen mai lung, industria auto germană, vitală pentru un sector manufacturier care reprezintă aproximativ un sfert din economie, şi sectorul bunurilor de capital în extindere au în faţă provocarea schimbărilor tehnologice rapide şi competiţiei în creştere. Populaţia în curs de îmbătrânire a ţării şi infrastructura în curs de deteriorare reprezintă alte riscuri la adresa creşterii germane.

„Deceniul următor va fi unul al performanţelor slabe, iar Germania ar putea fi văzută din nou drept bolnavul Europei“, arată Joerg Kraemer, economist-şef la Commerzbank.

Pentru acest an, economiştii se aşteaptă ca în continuare consumul privat să-şi îndeplinească rolul de pilon major al economiei germane.

Încrederea consumatorilor a înregistrat o creştere neaşteptată la început de an, sugerând că aceştia sunt pregătiţi să-şi deschidă portofelele şi să susţină creşterea generală a economiei, notează Reuters.

„Startul pozitiv al climatului de consum din 2020 ne confirmă estimarea că în continuare consumul privat va fi un pilon important al economiei germane în acest an“, arată Rolf Buerkl, cercetător GfK.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155