Business Internaţional

Avertisment: giganţi europeni s-ar putea îneca în datorii odată cu majorarea dobânzilor. În iulie, BCE deţinea obligaţiuni emise de companii europene în valoare de peste 100 mld. euro

Avertisment: giganţi europeni s-ar putea îneca în...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

05.09.2017, 21:58 743

În fiecare săptămână, Banca Centrală Europeană cumpără în medie obligaţiuni corporate de 2 miliarde de euro. Creditarea ieftină obţinută astfel de la BCE a încurajat companiile să abordeze preluări scumpe, dificile şi adesea nepotrivite. Odată cu majorarea dobânzilor, unele companii s-ar putea îneca din cauza propriei extravaganţe, scrie Handelsblatt.

Nimeni nu se aşteaptă la o stopare a politicii monetare expansioniste a BCE în viitorul apropiat. Dobânzile vor rămâne zero, spun analiştii, iar şeful BCE va cere probabil o prelungire a generosului program de achiziţii de datorii suverane din zona euro.

Mulţi uită însă că BCE finanţează şi companii. Obligaţiunile a aproximativ 200 de companii sunt acum deţinute de banca centrală. Printre companiile respective se numără Shell şi Total, Airbus şi peste jumătate din membrele indicelui bursier german DAX.

Analiştii de la Bank of America trag semnalul de alarmă. Dacă dobânzile vor creşte, companiile s-ar putea prăbuşi sub povara propriilor datorii. Cele mai vulnerabile sunt firmele cu un nivel ridicat de îndatorare din sudul Europei. Crédit Agricole spune că „unele firme ar putea avea dificultăţi în a rămâne solvabile“.

În iulie, BCE deţinea obligaţiuni emise de companii europene în valoare de peste 100 miliarde de euro.

O vreme, companiile ale căror obligaţiuni au fost achiziţionate de BCE s-au bucurat de banii ieftini. Pe măsură ce dobânzile au scăzut, titlurile de datorie ale acestora s-au ieftinit şi mai mult. În cazul unor companii germane ca BASF, Continental, Linde, SAP şi Siemens, randamentul a scăzut la sub 0,5%. Compania farma franceză Sanofi şi grupul german Henkel au reuşit chiar să emită obligaţiuni la dobânzi uşor negative.

În plus, banii ieftin pot face preluări extrem de scumpe să pară atractive. Producătorul de bere Anheuser-Busch InBev a achiziţionat rivalul SAB Miller pentru o sumă record de 100 miliarde de euro în 2016 şi a devenit în cadrul acestui proces unul dintre cei mai mari emiţători de obligaţiuni. Cine cumpără aceste obligaţiuni? BCE, de exemplu. Gigantul a plătit anul trecut o dobândă de 3,7 miliarde de euro la datorii totale de 116 miliarde de euro. Cu profituri de 15,1 miliarde de euro, acest lucru este posibil financiar atâta timp cât dobânzile rămân scăzute.

Există însă implicaţii mai ample. Strategii Bank of America avertizează că numărul mare de companii susţinute de programul BCE limitează posibilitatea încetinirii acestor achiziţii pe viitor. Mai semnificativ, potrivit BofA, 50 dintre cele mai mari 600 de companii din zona euro ar putea fi clasificate drept companii zombie pentru că plătesc prea multă dobândă în raport cu profiturile. Acest lucru înseamnă că aceste companii riscă, pe hârtie, să se prăbuşească în momentul retragerii sprijinului BCE.

În ultimii ani, acest sprijin a permis companiilor cu o profitabilitate scăzută să-şi refinanţeze în continuare datoriile, avertizează Barnaby Martin, analist BofA.

Chiar şi mari companii parte a DAX au căzut în această capcană a datoriilor. Din 2010, îndatorarea netă a acestora a urcat de la 411 miliarde de euro la un record de 611 miliarde de euro.

Din punct de vedere al performanţei economice, companiile franceze sunt de două ori mai îndatorate decât cele germane, iar o mare parte din datoriile respective derivă din achiziţii.

Până acum, BCE a furnizat lichiditate în condiţii favorabile. Însă aproape două treimi din datoriile companiilor franceze de exemplu sunt bazate pe dobânzi variabile. Astfel, creşte riscul ca imediat ce BCE îşi suspendă achiziţiile de obligaţiuni, dobânzile să crească puternic. Iar mai devreme sau mai târziu acea zi va veni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO