Business Internaţional

Avertisment: guvernele lumii trebuie să acţioneze rapid pentru a evita o criză socială generalizată. În 3 luni, Covid-19 a şters 10 ani de creşteri ale locurilor de muncă

Avertisment: guvernele lumii trebuie să acţioneze rapid...

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2020, 23:17 1765

Guvernele trebuie să înceapă să restrângă schemele de urgenţă de subvenţionare a salariilor introduse pentru protejarea economiilor în faţa pandemiei, pentru a încuraja muncitorii să iasă din sectoarele aflate în scădere, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit Financial Times.

Criza generată de pandemie a împins şomajul la nivelul ţărilor membre ale organizaţiei la 8,4%, 54,5 milioane de persoane rămânând fără un loc de muncă, indică cifrele pe luna mai. Chiar şi într-un scenariu optimist în care virusul rămâne sub control, şomajul la nivelul ţărilor membre OCDE va atinge 9,4% în trimestrul patru al acestui an, devansând toate maximele de la Marea Criză Economică, avertizează grupul cu sediul în Paris.

Rata medie de ocupare a forţei de muncă ar urma să fie cu până la 5% mai scăzută decât în 2019, şi se va menţine sub nivelurile de dinaintea crizei până la sfârşitul anului 2021, estimează grupul.

„În trei luni, Covid-19 a şters 10 ani de creşteri ale numărului de locuri de muncă din 2010“, potrivit lui Stefano Scarpetta, director pentru ocuparea forţei de muncă în cadrul OCDE.

Guvernele din întreaga lume se află în faţa unor decizii dificile legate de modul de retragere treptată a schemelor de retenţie a forţei de muncă şi a altor măsuri de susţinere adoptate odată cu carantinele, fără a declanşa o creştere puternică a şomajului pe termen lung care i-ar afecta cel mai mult pe tineri, femei şi cei cu venituri scăzute.

Însă în opinia OCDE a venit vremea retragerii treptate a „susţinerii masive, generalizate“, astfel încât pieţele muncii să se adapteze la forma în schimbare a economiei mondiale. „Trebuie să permitem mobilitatea forţei de muncă. Unele companii nu vor fi viabile pe termen scurt şi lung. Trebuie să permitem forţei de muncă să se mişte către noi locuri de muncă“, a declarat Scarpetta.

Angajatorii din sectoarele economice în care activitatea a fost reluată ar trebui să suporte o parte din costul schemelor de subvenţionare, a argumentat acesta, în timp ce susţinerea guvernamentală ar trebui să fie mai clar ţintită în sectoare care sunt în continuare închise.

Retragerea schemelor respective ar trebui dublată de susţinere nouă pentru a ajuta oamenii să-şi găsească locuri de muncă, potrivit OCDE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO