Business Internaţional

Avertisment în Ungaria: 99% dintre benzinăriile mici s-ar putea închide după prelungirea măsurii de plafonare a preţului carburanţilor

Avertisment în Ungaria: 99% dintre benzinăriile mici...

Autor: Catalina Apostoiu

04.05.2022, 22:39 406

Preşedintele Asociaţiei Benzinăriilor Independente din Ungaria (FBSZ), Gabor Egri, a declarat după decizia guvernului maghiar de prelungire a măsurii de plafonare a preţului carburanţilor că crede că în lipsa unui sprijin 99% dintre benzinării se vor închide până pe 1 iunie, relatează Hungary Today.

Măsura anunţată de guvern, de prelungire a plafonării preţului carburanţilor până pe 1 iulie, ar putea duce la închiderea în masă a benzinăriilor mai mici, în mare parte de familie, care operează pe pierdere de aproape un an. Cincizeci dintre acestea au decis să dea statul în judecată, iniţiind un proces de clasă.

Plăţile compensatorii oferite de guvern benzinăriilor, de până la 20 de forinţi pe litru, nu sunt de ajutor şi nu au stopat turismul pentru carburanţi. „Săptămâna viitoare, vom depune o plângere constituţională şi în paralel vom iniţia proceduri împotriva statului maghiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg“, a anunţat avocatul Daniel Karsai.

Benzinăriile consideră de asemenea că măsura ce-i obligă pe retailerii de carburanţi să ope­reze ben­zi­năriile pe pier­dere şi să fie preluate de rivali în cazul între­ruperii acti­vităţii este de asemenea ilegală.

Guvernul a îngheţat preţurile carburanţilor în noiembrie anul trecut, măsura fiind prelungită de mai multe ori de atunci. Măsura de plafonare a preţurilor alimentelor a fost de asemenea prelungită până pe 1 iulie.

Însă aceste măsuri vin cu un preţ.

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, declara recent că măsurile de plafonare a preţurilor au funcţionat pentru că împreună cu alte măsuri similare au dus la scăderea inflaţiei cu 4,4%. În lipsa acestor măsuri, inflaţia ar fi urcat la 13%, a susţinut Gulyas, însă acest lucru este discutabil, scrie Hungary Today.

Deşi este evident o uşurare pentru consumatori să plătească preţuri mai mici, atât plafonarea preţurilor alimentelor, cât şi a carburanţilor provoacă probleme. În scurt timp, magazinele mai mici au realizat că pot cumpăra mai ieftin decât marii retaileri, iar aceştia au decis să introducă restrucţii de cantitate. În plus, în timp ce uleiul şi făina sunt aproape întotdeauna disponibile, pieptul de pui şi picioarele de porc lipsesc adesea din ofertă.

În plus, preţurile alimentelor nereglementate au crescut în multe cazuri. Potrivit jucătorilor din industrie, preţul produselor alimentare ar putea creşte cu 20-30%.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor carburanţilor, CEO-ul MOL, Zsolt Hernadi, a declarat că măsura nu poate fi menţinută mult timp pentru că resursele se vor epuiza. Preţurile energiei se vor menţine ridicate în 2022, iar reglementarea preţurilor de către autorităţi nu reprezintă o soluţie.

Pe termen mediu, aceste măsuri trebuie eliminate pentru a se reveni la standardele de piaţă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ar putea exista o penurie de bunuri şi posibil tensiuni sociale, a adăugat Hernadi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO