Business Internaţional

Avertisment: industrii întregi şi din cele mai diverse vor avea de suferit de pe urma perturbării exporturilor cauzată de invazia rusească

Avertisment: industrii întregi şi din cele mai diverse...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2022, 00:05 256

Invazia Ucrainei de către Rusia riscă să perturbe exportul unor materii prime vitale şi să pună şi mai multă presiune pe fondurile de aprovizionare, avertizează experţii, în condiţiile în care multinaţionalele cu operaţiuni în regiune se pregătesc să resimtă impactul atacului, scrie Financial Times.

O întrerupere a exporturilor ruseşti ar urma să lovească o gamă largă de industrii, de la producători de îngrăşăminte, la cea alimentară, auto şi a producătorilor de aeronave. Deşi Rusia este cel mai bine cunoscută ca importator major de petrol şi gaze, împreună cu Ucraina, aceasta este şi un furnizor important de cereale către întreaga lume. Ţara este şi o sursă importantă de metale.

Michael Every, strateg la Rabobank, spune că un conflict prelungit, dublat de sancţiuni dure, ar putea genera „acelaşi tip de şoc ca şi Covid-19“.

La nivelul industriei energetice, nu există încă dovezi de perturbare a ofertei, dar preţurile este de aşteptat să crească în continuare. Creşterea preţului gazelor ar urma să majoreze şi mai mult costurile energetice pentru consumatorii industriali din întreaga Europă.

Rusia este de asemenea o sursă importantă de materii prime folosite în sectorul manufacturier.

Rusia şi Ucraina sunt şi surse cheie de gaze chimice utilizate în producţia de semiconductoare. Producătorii din sector ar putea fi printre cei mai afectaţi dacă livrările din Ucraina vor fi restricţionate sever pentru o perioadă prelungită.

Băncile occidentale se află în retragere din Rusia de la invadarea Crimeei, însă acţiunile băncilor europene care au rămas au fost lovite puternic.

Firmele de avocatură şi com­pa­niile de consultanţă cu birouri în Rusia îşi fac la rândul lor planuri de ur­genţă pentru posibile riposte ale Moscovei faţă de sancţiunile occi­dentale.

Ucraina găzduieşte fabrici care produc componente auto, fiind conectată de lanţurile de apro­vizio­nare pentru industria rusească şi cea europeană. Mai mulţi constructori auto au uzine chiar în Rusia, Renault având cea mai mare expunere.

Traderi de cereale, companii pro­ducătoare de alimente şi unii pro­d­ucători de bere din Occident deţin de asemenea operaţiuni în Ucraina, producător major de cereale şi ulei de floarea-soarelui. Mai mulţi şi-au suspendat operaţiunile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO