Business Internaţional

Avertisment: Influenţa chinezilor în Balcani prezintă pericole pentru UE

Avertisment: Influenţa chinezilor în Balcani prezintă...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2019, 00:03 481

Influenţa economică exercitată de China în vestul Balcanilor prezintă riscuri pentru UE, în special din perspectiva dependenţei mari de creditele chineze, se avertizează în raportul pe 2019 al Munich Security Conference, potrivit Balkan Insight.

Raportul, care prezintă toate marile riscuri la adresa securităţii pe plan mondial, conţine un capitol special dedicat Balcanilor în care accentul este pus pe influenţa crescută a puterilor noneuropene, în special a Chinei şi Rusiei, într-o perioadă în care perspectivele fostelor state iugoslave non-membre ale UE de a adera la bloc sunt în scădere.

Raportul subliniază îndatorarea a patru ţări balcanice în special faţă de Beijing, Muntenegru situându-se pe prima poziţie din punctul de vedere al procentului din datoria externă datorat Chinei, de 39%.

Un împrumut de 809 milioane de euro pentru construirea primului segment al unei autostrăzi către Serbia a împins nivelul datoriei Muntenegrului la 80% din PIB, generând îngrijorări că ţara ar putea deveni o victimă a ceea ce raportul numeşte „diplomaţia capcanei datoriilor”.

Macedonia se situează pe locul doi după îndatorarea faţă de China. O cincime din datoria sa externă are legătură cu împrumuturi din China. Următoarele poziţii sunt ocupate de Bosnia şi Herţegovina şi Serbia, cu procente de 14 şi respectiv 12%.

„Deşi Beijingul susţine integrarea regiunii în UE, activităţile sale au generat suspiciuni în UE că China şi-ar putea folosi influenţa economică pentru câştiguri politice”, se mai arată în raport.

O altă problemă, potrivit raportului, este că proiectele chineze nu respectă automat regulile de transparenţă şi sustenabilitate ale UE.

Raportul notează că deşi UE rămâne cel mai mare investitor şi donator în regiune cu o marjă semnificativă, blocul nu a devenit decât recent conştient de riscul unei prezenţe crescută în regiune a Chinei şi Rusiei, în timp ce inevitabilitatea integrării în UE s-a diminuat.

Totuşi, un sondaj realizat de Regional Cooperation Council, RCC, în toate cele şase state balcanice, relevă că încrederea în perspectiva aderării la UE se menţine. Aproape 50% din participanţii la sondaj cred de asemenea că aderarea la UE va aduce beneficii ţărilor lor, numai 30% considerând că va înrăutăţi lucrurile.

Răspunsurile din Serbia şi Bosnia şi Herţegovina sunt mai eurosceptice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO