• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Avertisment: „Marea Demisioneală“, valul de demisii care mătură SUA şi Europa, va mai persista o vreme

Avertisment: „Marea Demisioneală“, valul de demisii care mătură SUA şi Europa, va mai persista o vreme

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2021, 00:05 1647

Fenomenul în care oamenii demisionează în căutarea de schimbări care să le îmbunătăţească pers­pec­tivele, fenomen exacerbat de pan­demie, va persista o vreme, avertizează Michael Miebach, CEO al Mastercard, potrivit Bloomberg.

Fenomenul a început în SUA ca un val de demisii, angajaţii părăsindu-şi locurile de muncă din diverse motive, cum ar fi stresul acumulat, epuizarea, lipsa motivaţiei şi căutarea unui salariu mai bun, şi cuprinde acum şi Europa.

Mişcarea s-a transformat rapid într-un manifest, o nevoie de a vrea mai mult de la angajator fără teama de a fi demis. Un studiu recent Microsoft arată că 41% din angajaţii din întreaga lume se gândesc acum să-şi părăsească slujbele actuale.

În Europa, un studiu realizat de compania germană Personio arată că 46% din angajaţi plănuiesc să demisioneze în următoarele 6-12 luni.

În cazul Germaniei, se pare că unul din principalii factori declanşatori  este inflaţia. Un studiu recent arată că o treime din companiile germane se confruntă cu un deficit de muncitori calificaţi. Ca urmare a pandemiei, Germania a raportat cel mai ridicat număr de demisii din Europa. Pe locul doi se situează Marea Britanie, urmată de Olanda şi Franţa.

Peste 50% din persoanele intervievate în cadrul unui studiu Personio au menţionat că intenţionau să demisioneze înainte de pandemie, iar pandemia nu a făcut decât să accelereze nevoia oamenilor de a explora alte opţiuni.

În America, fenomenul a accelerat recent, rata demisiilor atingând maxime record de 4,4 milioane de oameni numai în septembrie, reprezentând un procent uriaş de 3% din toţi americani, notează Fortune.

Însă tendinţa nu se manifestă la fel la nivelul tuturor sectoarelor economiei americane.

Ratele sunt în special ridicate în industrii care plătesc în mod tradiţional salarii mai mici, revelă ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică.

Cele mai afectate industrii din punctul de vedere al demisiilor au fost industriile de agrement şi ospitalitate în septembrie, cât şi cea a resta­urantelor şi hotelurilor, comerţului, transportului şi utilităţilor, serviciilor profesionale şi retailului.

Pandemia a afectat mai puternic muncitorii din aceste industrii atât din punctul de vedere al dis­ponibilizărilor, cât şi cazurilor de coronavirus, iar mulţi dintre aceştia resimt optimism că pot merge în alte sectoare pentru a obţine condiţii mai bune.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270