Business Internaţional

Avertisment din partea preşedintelui Institutului Internaţional de Finanţe: Principiile ESG, dedicate obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă, vor crea o nouă bulă financiară, la fel ca industria crypto

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

23.10.2021, 19:01 579

Următorii ani vor fi martorii unor noi bule financiare pe măsură ce investitorii încearcă să încheie acorduri cu privire la sustenabilitate, spune Tim Adams, preşedintele şi CEO-ul Institutului Internaţional de Finanţe.

Vorbind în cadrul unui panel organizat de CNBC, Adams a declarat că actualul trend ESG (environmental, social, governance) va crea inevitabil active care îşi vor depăşi valoarea fundamentală.

„Mereu există bule, este o lecţie a istoriei. Cine crede altceva este naiv. În timpuri marcate de uriaşe transformări tehnologice şi economice există disfuncţionalităţi, există bule, vedem acest lucru în piaţa crypto. Am văzut cum evenimentele anilor 1990 au explodat în martie 2000. Firmele slabe au fost eliminate şi firmele noi au apărut precum un phoenix. Da, vom avea parte de bule – sunt prea mulţi bani pentru un număr prea mic de deal-uri”, a afirmat Adams.

Astfel, adoptarea unor politici potrivite şi dezvoltarea unui sistem financiar rezilient, în vederea momentului în care bula va exploda, ar facilita investiţiile în companiile cu potenţial, relatează CNBC.

„Unele tehnologii nu se vor dovedi viabile, iar unele se vor poziţiona la polul opus. Firme de care n-am auzit vor deveni următorul Amazon sau Tesla.”

Piaţa globală a sustenabilităţii şi tehnologiilor verzi, evaluată anul trecut la 9,57 miliarde de dolari, poate ajunge la 41,6 miliarde de dolari până în 2028, conform unui raport al grupului de cercetare Fortune Business Insights. Între timp, o analiză a firmei de consultanţă Ronald Berger estimează că veniturile globale ale tehnologiilor de mediu şi industriei de eficientizare a resurselor vor atinge 9.400 de miliarde de euro până în 2030.

Fiona Frick, CEO al administratorului de active Unigestion, a declarat în cadrul aceluiaşi panel că investitorii care vor să beneficieze de pe urma revoluţiei verzi nu ar trebui să îşi îndrepte atenţia asupra celor mai mari companii.

„Nu este vorba despre investiţii în 10 sau 20 de companii care sunt astăzi lideri în energiile regenerabile, ci despre lărgirea orizontului investiţional către companii pe care încă nu le-a conştientizat piaţa, care vor fi văzute în trei-patru ani”, continuă Frick.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO