Business Internaţional

Avertisment pentru americani: cel mai mare risc s-ar putea materializa într-un deceniu

Avertisment pentru americani: cel mai mare risc s-ar...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2020, 00:05 1532

O deteriorare cu 25% a nivelului de trai al americanilor s-ar putea produce dacă dolarul american îşi va pierde statutul de monedă de constituire a rezervelor la nivel mondial, a avertizat un investitor miliardar, scrie MarketWatch.

Sam Zell, fondator şi preşedinte al Equity Group Investments, susţine că riscul este unul foarte real. „Datoriile ne­limitate şi activitatea iresponsabilă nu duc la rezultate po­zi­tive“, a declarat mogulul. „Acesta este un scenariu dezastruos“.

Zell nu este singurul preocupat de impactul pe care o devalorizare puternică a dolarului l-ar putea avea asupra economiei americane. Ray Dalio de la Bridgewater a avertizat recent că „suntem foarte aproape“ de momentul pierderii statutului respectiv al dolarului.

„Sistemul trebuie regândit, dar dacă nu o vom face bine, vom cheltui nelimitat şi vom crea datorii care nu vor fi niciodată rambursate“, decara Dalio pentru MarketWatch în septembrie. „În următorii ani am putea ajunge în situaţia în care străinii care au tot împrumutat bani SUA să nu mai fie dispuşi să o facă“.

Cât despre Zell, acesta a comentat şi pe marginea actualului climat de investiţii. „Putem privi la anumite părţi ale pieţei de acţiuni astăzi şi spune că toată lumea a luat-o razna“. „Mă uit la valorizări şi văd cifre extraordinare care nu pot fi susţinute“, a arătat Zell, dând ca exemplu Tesla.

Zell a menţionat şi cazul bitcoinului şi creşterii criptomonedei la maxime record.  „Sunt foarte sceptic, sincer, în legătură cu bitcoin“, a declarat acesta. „În ultimă instanţă, poate fi soluţia sau una dintre soluţii. Însă în acest moment, nu cred că aş dori să-i urmez pe cei care se implică“. 

În final, Zell a adresat un mesaj şi celor care sunt încrezători că ştiu foarte clar încotro se îndreaptă piaţa volatilă de acţiuni în 2021. „Mulţi sunt încrezători că se pot retrage înainte ca ceva rău să se întâmple. Dar lumea este plină de schelete ale celor care au avut o astfel de încredere“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO