Business Internaţional

Avertisment pentru Germania: prea multă petrecere strică

Avertisment pentru Germania: prea multă petrecere strică

Autor: Catalina Apostoiu

11.12.2017, 00:06 1114

Chiar şi cea mai puternică eco­nomie eu­ro­peană poate avea mo­mente de slă­biciune, lucru dovedit de ultimele date macroeconomice venite din Germania.

Exporturile germane au înregistrat un declin neaşteptat în octombrie, iar importurile au crescut, diminuând ex­ce­dentul comercial şi sporind dovezile că cea mai mare eco­nomie a început tri­mes­trul al patrulea pe o poziţie fragilă, potrivit Reuters.

Exporturile ajustate sezonier au scăzut cu 0,4% faţă de luna ante­rioa­ră în octombrie, în timp ce cererea internă so­lidă a împins impor­tu­ri­le în sus cu 1,8%. Analiştii se aşteptaseră la o creş­te­re de 1,0% a expor­tu­rilor, în timp ce pentru impor­turi aveau o esti­mare de creştere de 1,1%.

Excedentul comercial ajustat sezonier a scăzut la 19,9 miliarde de euro de la un nivel re­vizuit în sus de 21,9 miliarde de euro în septembrie. Media estimărilor ana­liştilor ches­tionaţi de Reuters indica un nivel de 21,8 miliarde de euro.

Excedentul de cont curent al Germaniei a scăzut la 18,1 miliarde de euro după un nivel revizuit în sus de 25,8 miliarde de euro în septembrie.

Datele modeste confirmă sensibili­tatea sectorului industrial la perioade de vacanţă şi la factori meteorologici, constituind în acelaşi timp un mic avertisment că „nu e bine să petreci prea mult“, explică Carsten Brzeski, economist-şef la ING, potrivit FxStreet.com.

„Industria germană a înregistrat o evoluţie oscilantă de la începutul verii. Cifre dezamă­gitoare au fost urmate de reveniri impresio­nan­te. Totuşi, tendinţa este una clară de creş­tere. Sectorul ex­por­tu­rilor a devenit din nou un important motor de creştere în 2017.“

Analizând datele pe primele trei trimestre ale anului, diversitatea geografică a expor­turilor germane pare să constituie cheia succesului. Germania exportă în prezent atât în Ungaria, Polonia şi Cehia, cât şi în Olanda, Belgia şi Luxemburg. Exporturile către China au înregistrat de asemenea o revenire în acest an. În acelaşit imp, SUA rămâne cea mai importantă destinaţie de export, în timp ce exporturile către Marea Britanie îşi pierd din importanţă“.

„Datele industriale recente arată că chiar şi economia germană poate avea momente de slăbiciune. După trei trimestre impresionante, trimestrul patru ar putea aduce o încetinire pentru întreaga economiei. Însă acesta nu este un motiv de îngrijorare, ci doar un avertisment privind pericolul scăderii vigilenţei“, arată economistul ING.

Cifrele privind comerţul au urmat unor date economice care au indicat o scădere neaşteptată a producţiei industriale în octombrie, scădere pusă de economişti pe seama sărbătorilor publice. Acestea au venit după o serie de date ce au indicat o creştere neaşteptată a comenzilor industriale în aceeaşi lună. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO