• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Business Internaţional

Avertisment: scumpirea dramatică a alimentelor va continua şi în 2023 în zona euro

Avertisment: scumpirea dramatică a alimentelor va continua şi în 2023 în zona euro

Autor: Catalina Apostoiu

22.06.2022, 22:36 875

Preţurile alimentelor pentru consumatorii din zona euro vor continua să crească în ritmuri aproape record timp de încă un an cel puţin, în pofida autosuficienţei ridicate a sectorului agriculturii din regiune, avertizează Banca Centrală Europeană, potrivit Financial Times.

Invazia Ucrainei de către Rusia a perturbat livrările din regiunea lovită de război şi a dus la o scumpire dra­matică a materiilor prime agricole cheie importate de acolo, cum ar fi în­grăşăminte, nutreţuri pentru ani­male şi ulei de floarea-soarelui. Un raport recent al BCE averti­zează că acest lucru împinge în sus costurile pentru fermierii şi producă­to­rii de alimente din Europa şi ar putea ge­nera scumpiri mai ample ale pro­du­selor alimen­tare de zi cu zi.

Oficialii băncii a­rată că inflaţia ali­men­tară este „aştep­tată să ră­mâ­nă ridica­tă în lunile ur­mă­toa­re, în pofida unor factori compensa­to­rii“, cum ar fi produc­ţia in­ter­nă mai mare sau o tre­cere la surse alternative.

Costul în creştere puternică al îngrăşă­min­telor va face ca preţurile alimentelor să continue să crească în forţă în 2023, avertizează banca.

UE produce mai multe produse agricole decât consumă, însă acest lucru nu a izolat regiunea de impac­tul scumpirii alimentelor la nivel mondial.

Preţurile alimentelor din zona euro au urcat cu 7,5% în acest an până în mai, un maxim istoric. Inflaţia alimentară anuală este mai ridicată în SUA şi UK, însă preţurile au avansat mai rapid în zona euro în ultimele trei luni.

Jennifer McKeown, de la Capital Economics, arată că strategii „nu mai dispun de luxul“ de a nu lua în considerare inflaţia alimentară, „în special din moment ce preţurile alimentelor sunt atât de vizibile şi influenţează foarte mult psihologia oamenilor privind inflaţia“.

BCE a anunţat recent că va începe să majoreze dobânzile în iulie pentru a combate o inflaţie care, situată la peste 8%, este acum de patru ori peste ţinta de 2% a strategilor.

Un nou indicator BCE privind inflaţia arată că scumpirile din zona euro nu sunt doar importate, notează Bloomberg.

Indicatorul, care încearcă să măsoare presiunile importate, arată că preţurile din zona euro încep să crească la nivel local. Indicatorul „sugerează că, deşi creşterea puternică a inflaţiei generale se explică în principal prin inflaţia importantă, presiunile inflaţioniste interne au crescut la rândul lor în ultimul an“, se arată într-un articol publicat recent de bancă.

Noul indicator, denumit LIMI, analizează elementele din indicatorul armonizat al preţurilor e consum mai puţin afectate de presiunile internaţionale. Astfel de elemente includ închirierile de case, serviciile interne, mentenanţă şi reparaţii şi educaţia.

LIMi este menit s fie utilizat ca instrument suplimentar care să ajute banca în procesul decizional.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142