Business Internaţional

Avertismentele privind viitoare penurii şi creşteri de preţuri pentru materii prime vitale abundă, dar adesea acestea sunt lansate de traderi interesaţi de boomul pieţei

Avertismentele privind viitoare penurii şi creşteri de...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2023, 00:05 539

De la ulei de gătit, cupru, mine­reu de fier şi litiu, traderi importanţi care profită de pe urma creşterii pre­ţurilor materiilor prime prevestesc penurii şi scumpiri.

Un boom la nivel global al bio­car­buranţilor este de aşteptat să ge­nere­ze o penurie de uleiuri vegetale, scrie Bloomberg. Din SUA până în Bra­zilia şi Indonezia, guvernele îm­bră­ţi­şează energia generată din plan­te sau chiar grăsimi animale pentru a se îndepărta de combustibilii fosili şi a reduce emisiile.

Totuşi, cu creşterea producţiei de astfel de uleiuri aşteptată să înceti­neas­că, biocarburanţii ar putea îm­pinge piaţa mondială în deficit în a doua jumătate a anului, avertizează Thomas Mielke, de la Oil World cu sediul în Hamburg. Un avertisment similar este lansat de Dorab Mistry, trader influent care lucrează în in­dustrie de patru decenii.

Un alt avertisment priveşte pre­ţu­rile cuprului. Acestea este de aş­tep­tat să atingă un maxim record în acest an, cu redresarea cererii chine­ze riscând să epuizeze stocurile deja scăzute, potrivit celui mai mare tra­der privat de metale, Trafigura, no­tează Financial Times.

Traderul a fost anchetat în urmă cu doi ani de autorităţile americane pentru presupuse acte de corupţie şi manipulare a pieţelor.

Stocurile globale de cupru au scă­zut rapid în ultimele săptămâni până la cel mai redus nivel sezonier din 2008.

Avertismente similare au fost lan­sate şi de gigantul Goldman Sachs, ai cărui traderi au generat o sumă record de 3 miliarde de dolari de pe urma boomului pieţei mate­riilor prime în 2022.

Traderii ar trebui să se pregă­tească şi pentru o scumpire cu 20% a minereului de fier în cel de-al doilea trimestru din 2023, a mai avertizat recent Goldman Sachs, în condiţiile în care piaţa fizică va suferi un deficit „semnificativ“ care va împinge pre­ţurile la un nivel estimat de 150 de dolari pe tonă, potrivit AFR.

Şi preţul litiului ar putea urca, susţin traderii Trafigura printre alţii, conform Bloomberg.

Producătorii de maşini electrice speră că o creştere iminentă a pro­ducţiei de litiu le va susţine planurile de expansiune după presiuni mani­fes­tate timp de doi ani, însă unii aver­tizează că vor fi în continuare probleme dacă producătorii nu se vor putea ţine de planurile de creştere a ofertei.

Sunt mulţi sceptici care avertizează cu privire la noi presiuni pe piaţă dacă firmele de extracţie din Chile, până în China şi Australia vor întâmpina probleme legate de creşterea producţiei.

„Chiar nu cred că există vreun motiv pentru a crede că tone întregi se vor putea materializa ca prin minune în acest an pentru a readuce piaţa la echilibru“, spune Claire Blanchelande, trader în cadrul Trafigura.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO