Business Internaţional

Avertismentele se adună: Marea Britanie alunecă rapid într-o criză monetară

Avertismentele se adună: Marea Britanie alunecă rapid...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2022, 21:35 887

Lira sterlină s-a prăbuşit la un minim record la începutul săptă­mâ­nii, în timp ce obligaţiunile guver­namentale britanice şi-au prelungit pierderile masive, generând aşteptări privind o majorare de urgenţă a dobânzilor în Marea Britanie după pachetul de reduceri de taxe anunţat la sfârşitul săptămânii trecute de mi­nistrul de finanţe Kwasi Kwarteng, scrie Financial Times.

Moneda britanică a atins 1,035 în raport cu dolarul ieri-dimineaţă îna­in­te de a se stabiliza la aproximativ 1,07 dolari după ce Kwarteng a pro­mis în weekend că va merge mai de­parte cu reducerile de taxe, stâr­nind avertismente că Marea Britanie se îndreaptă către o criză monetară.

Deprecierea a dus lira sterlină la cel mai scăzut nivel înregistrat vreo­dată, iar unii analişti anticipează că aceasta ar putea ajunge la paritate cu dolarul sau chiar mai jos.

„Marea Britanie este acum în mijlocul unei crize monetare“, a declarat Vasileios Gkionakis, de la Citigroup.

„Lira sterlină este în pericol“, a avertizat la rândul său George Saravelos, analist la Deutsche Bank, potrivit La Tribune.

Deprecierea puternică a mone­dei britanice este cu atât mai îngrijo­ră­toare cu cât costurile de finanţare a datoriei britanice sunt în creştere, un lucru „foarte rar într-o economie dez­voltată“, a precizat Saravelos.

Traderii şi-au crescut pariurile pe o majorare de urgenţă a dobânzilor pentru stabilizarea monedei înainte de reuniunea din noiembrie a Băncii Angliei, scrie Financial Times. Do­bân­zile este de aşteptat să treacă de 6% până în mai, de la nivelul actual de 2,25%.

Banca centrală a refuzat să co­menteze dacă plănuieşte o reuniune de urgenţă în această săptămână.

Trezoreria nu a comentat cu privire la evoluţia pieţelor, însă Kwarteng declara într-un interviu recent pentru FT: „Sunt întotdeauna calm. Pieţele se mişcă permanent. Este foarte important să rămâi calm şi să te concentrezi pe strategia pe termen lung“.

Însă ministrul de finanţe este cri­ticat pentru a fi semnalat noi reduceri de taxe duminică.

Între timp, Gerard Lyons, care consiliază noua echipă a premierului Liz Truss pe politică economică, ara­tă că Kwarteng trebuie să-şi explice mai bine abordarea în faţa pieţelor, să arate că reducerile de taxe sunt numai parte a poveştii.

Potrivit acestuia, guvernul brita­nic nu ar trebui să-şi schimbe direcţia, iar Banca Angliei ar trebui să majoreze dobânzile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO