Business Internaţional

Avertismentele se înmulţesc: Statele Unite vor intra sigur în recesiune, care ar putea duce dobânzile la zero sau chiar mai jos

Avertismentele se înmulţesc: Statele Unite vor intra...

Autor: Catalina Apostoiu

15.10.2019, 23:24 695

Temerile legate de o posibilă recesiune în SUA s-au intensificat în ultimele luni pe fondul războiului comercial continuu cu China, restrângerii investiţiilor şi angajărilor companiilor şi declinului sectorului manufacturier, scrie Bloomberg. Economia americană se răceşte, însă marea întrebare este dacă această încetinire se va transforma în ceva mai rău.

Nu mai este nevoie decât de o recesiune profundă pentru ca dobânzile din SUA să fie reduse la zero sau chiar mai jos, avertizează Larry Summers, critic al preşedintelui Trump, fost secretar al Trezoreriei americane în timpul preşedinţiei lui Bill Clinon şi consilier economic al fostului preşedinte Barack Obama. Pentru Robert Shiller, câştigător al premiului Nobel, întrebarea nu este dacă va veni recesiunea, ci când. Potrivit Bloomberg Economics, şansele ca SUA să intre în recesiune în următoarele 12 luni se situează la 27%.

În lipsa unor schimbări majore în SUA, Larry Summers, în prezent profesor de economie la Harvard, anticipează că există puţine şanse ca dobânzile stabilite de Fed să rămână peste zero. „Mai este nevoie de o recesiune pentru a avea o situaţie de acest gen“, avertizează Summers, potrivit CNBC.

Summers vede o recesiune la orizont, dar plasează riscul ca aceasta să vină anul viitor la sub 50%. Şansele cresc în următori ani, potrivit acestuia.

Potrivit Bloomberg Economics, care a creat un model pntru a determina şansele ca America să intre în recesiune, şansele producerii unei recesiuni în următoarele 12 luni se situează la 27%, un procent mai ridicat decât în urmă cu un an, dar mai scăzut decât înaintea ultimei recesiuni.

Există motive ca evoluţia economiei să fie monitorizată îndeaproape, dar nu suficiente motive pentru a intra în panică.

Fed-ul a redus dobânzile de două ori în acest an, iar pieţele se aşteaptă la cel puţin încă o reducere înainte de 2020. Trump a criticat în mod repetat Fed-ul pentru faptul cănu reduce costurile de finanţare şi mai mult. Banca centrală americană respinge însă o astfel de posibilitate.

Pentru Robert Shiller, profesor de finanţe la Yale University şi laureat al premiului Nobel, recesiunea este inevitabilă, iar aceasta îl va discredita pe Trump, potrivit MarketWatch.

„Va fi o recesiune. Întrebarea este când“, a declarat acesta.

În ultima sa carte, „Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events“, Shiller arată că „este suficient ca oamenii să acţioneze cu teamă, frica acestora putând deveni autorealizantă, iar o recesiune, câteodată una profundă, ar putea urma“.

„Dacă va începe o recesiune, Trump va fi discreditat. Iar opinia publică s-ar putea întoarce împotriva sa şi l-ar putea face să nu mai pară atât de invulnerabil“, a adăugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO